A+ A A-

Pretraga pitanja

Viđenje mlađaka i početak posta

Pitanje:

Esselamu Alejkum uvaženi profesore!

Naime, u zadnjih dana opet je aktuelna tematika raznih profesora o pojavi takozvane lažne zore i o početku posta odnosno viđenju mlađaka.

Pojava lažne zore je manje više jasna i ja se konkretno povodim prema onome što stoji u vaktiji, ali ono što mi sumnju stvara i što me na neki način zabrinjava jeste ova pojava odnosno viđenje mlađaka. Bilo je tu neki osoba koji su postavili isto pitanje, a vi ste odgovorili na način da je za to zadužen muvekkit. Ok razumijem, ali zašto da BiH  računa unaprijed dok većina ostalih zemalja čeka pojavu i viđenje mlađaka što je ispravno ako uzmemo poznati hadis koji govori kada se treba početi postiti.

Ko je sada u pravu, ko je u krivu, molim vas da ovo pojasnite Allaha radi, jer ovo stvara sumnju ne samo meni nego i drugim muslimanima!

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Prije ili kasnije sve zemlje i zajednice će prihvatiti astronomsko računanje vremena, jer savremeno poslovanje i odnosi u svijetu ne trpe takvu neizvjesnost koju podrazumijeva utvđivanje ulaska novog lunarnog mjeseca viđenjem mlađaka golim okom, posebno za muslimane koji žive na Zapadu ili kao manjine. Datumi vjerskih blagdana (bajrama) moraju se odrediti unaprijed radi planiranja neradnih dana i sl. Gledanje mlađaka nije samo po sebi ibadet niti je neki poseban cilj kojeg treba ostvariti. To je samo sredstvo kojim se može saznati ulazak određenog lunarnog hidžretskog mjeseca. Ako postoji neko drugo sredstvo koje je precizno ili preciznije, nema smetnje da se primijeni. To pitanje treba prepustiti struci, a struku u tom smislu kod nas personificira muvekkit koji se oslanja na astronomski proračun. Nema razloga za bilo kakvu sumnju. Odgovornost za pravovremenost ibadeta je na priređivaču vaktije koju odobrava i Rijaset IZ. Prema tome, Vaš ibadet je ispravan ako se pridržavate vaktije. Zar i namaze, koji su važniji od posta, ne klanjate prema vaktiji koja je izrađena po astronomskom proračunu? Istu logiku primijenite i na post. Kada je Vjerovjesnik a.s. uputio ljude da gledaju mlađak nije postojalo nekog drugo preciznije sredstvo za saznanje ulaska mjeseca ramazana. Nisu postojali precizni astronomski proračuni kao što su to danas, pa je logično da je uputio vjernike na ono što im je tada bilo lahko i dostupno, a to je viđenje mlađaka golim okom. Danas je potpuno drugačija situacija i okolnosti. Ovdje je riječ o inovaciji u sredstvima i načinu saznanja jedne materijalne pojave, a ne u samom ibadetu. Nerazlikovanje cilja i sredstava uzrokuje brojne probleme i promašaje u procjeni interesa i prioriteta Zajednice i vremena u kojem živi. Otuda bespotrebno unošenje zabune i sumnje među muslimane koje s vremena na vrijeme čine pojednici.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH