A+ A A-

Pretraga pitanja

Teški fizički radnik i njegov post

Pitanje:
Esselamu alejkum

Zamolio bih Vas da mi odgovorite na dva pitanja. Sudeći po tome da radim kao varioc u teškoj metalmehanici u inostranstvu 10 sati dnevno, kakav je stav vezano za post pri takvom radu. Pošto radimo 10 sati i ne mogu podne klanjati u vaktu kakav je stav po tome pitanju, kako mogu naklanjati podne namaz?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

1. Osobe koje rade teške fizičke poslove tokom kojih gube velike količine tečnosti tako da bi post mogao ugroziti njihovo zdravlje, imaju opravdanje (uzur) da prekinu post i naposte propuštene dane shodno kur'anskom ajetu: "a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, - Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate..." (El-Bekare, 185). Ono što može dovesti do bolesti ili do usporenja ozdravljenja može imati tretman bolesti. U dane vikenda ili odmora, nema opravdanja da se ne posti. Također, islamski pravnici smatraju da osobe u sličnim slučajevima trebaju zanijetiti post i da se mogu omrsiti tek kada osjete veliku teškoću zbog posta. 

2. Podne namaz, ako ga ne uspijete klanjati na vrijeme, naklanjajte prije ikindije namaza, ili ga klanjajte s nijetom spajanja s ikindijom, što nije u skladu s našim mezhebom, ali ga prihvataju ostali mezhebi. Odobrilo ga je i naše Vijeće za fetve.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH