A+ A A-

Pretraga pitanja

Vrijeme stvaranja čovjeka

Pitanje

Selam Alejkum!
Zanima me, čisto iz znatiželje, da li se zna otprilike kada je čovjek stvoren, odnosno, koliko dugo smo na Zemlji? Historijski dokazi pokazuju na postojanje čovjeka još od prije desetina hiljada godina(tu mislim na modernog čovjeka, ne na evolucijske zablude o polu-majmunima), pa me zanima ima li neki islamski stav o tome?  
Drugo pitanje je u vezi univerzuma, Kur´an navodi da je (koliko sam ja to shvatio iz prijevoda na bosanski) Zemlja stvorena pa zatim nebesa. Da li to znači da je Zemlja starija od Univerzuma? Mi ipak samo nagađamo da je 4.5 milijardi godina stara a vrlo je moguće i da je starija! Samo Allah zna! Pa me zanima da li ima neko objašnjenje o tome?

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
1. Kur'an i Sunnet ne preciziraju vrijeme stvaranja čovjeka, pa prema tome nema smetnje da nauka istražuje to pitanje, mada i ona može samo iznositi hipoteze i pretpostavke. Neki iznose određene procjene na temelju životopisa Božijih Poslanika, ali je i tu riječ samo o pretpostavkama, a ne o nekim potvrđenim stavovima.
2. Kur'an nije decidno ustvrdio koje je od tog dvoga (nebesa ili Zemlja) prvo stvoreno. U jednom ajetu se spominje da su bili jedna cjelina pa su razdvojeni, što znači da je njihovo zasebno oblikovanje/stvaranje otpočeto istovremeno. U nekim ajetima se spominje stvaranje nebesa i Zemlje (dakle prvo se spominju nebesa pa Zemlja), dok se u drugim govori o stvaranju Zemlje pa nebesa. Proces stvaranja u kosmosu nije okončan, on traje i dalje prema slovu Kur'ana. I Zemlja je podložna stalnim mijenama i promjenama, pa ni njeno stvaranje, odnosno definitivno oblikovanje nije okončano. Riječ je o procesima koji i dalje traje. Za vjerovanje očito nije relevenatno saznanje koje je od tog dvoga prvo stvoreno. Bog je stvorio i jedno i drugo i upravlja procesima koji se odvijaju u kosmosu. Nema smetnje da to nauka istražuje i nudi svoje hipoteze.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH