A+ A A-

Pretraga pitanja

Držanje psa u kući

Pitanje:

Selam!

U vezi sam sa momkom koji u stanu ima psa. Taj pas ne može da bude vani i zato ga drži u stanu. Pošto imamo namjeru da se vjenčamo i skupa živimo ne bih željela da u stanu imamo psa, pa sada ne znam šta da uradim. Pokušavala sam i pripremala ga na to da psa nekome pokloni ili proda ali neće ni da čuje za to. Prije par godina sestra ga je nagovorila da kupi psa i on sada uglavnom sam vodi brigu o tom psu.

Mene konkretno zanima sljedeće: ako je muslimanima zabranjeno imati psa u stanu, je li to znači i da je mjesto gdje hoda pas po stanu prljavo za klanjanje?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Držanje psa u kući nije u skladu s islamskom kulturom življenja. Ako taj mladić nema senzibiliteta za islamski način života, ako ga ne interesiraju islamski propisi općenito, posebno klanjanje namaza i sl., onda pitanje držanja psa nije nikakvo čudo niti nešto neuobičajeno. Zanimljivo je da ga čak ne interesira Vaše mišljenje i želja da ne živite u stanu u kojem se nalazi pas. To je nešto o čemu trebate razmisliti. U svakom slučaju, odluka je na Vama. Razmotrite sve razloge za i protiv te nakon toga donesite svoju odluku. Dobro bi bilo da prije donošenja odluke klanjate istiharu namaz (dva rekata nafile uz istihara-dovu), proučite istihara-dovu i zamolite Uzvišenog da Vam pomogne u donošenju ispravne odluke koja će Vam donijeti dobro na oba svijeta.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH