A+ A A-

Pretraga pitanja

Vrijeđanje i napadanje ashaba

Pitanje:

Selam!

Čitajući na jednoj internet stranici naiđoh na čudan naslov: "Obožavanje Tri Halife". Čitajući dalje vidjeh da se tu dosta negativno govori o prvoj trojici nasljednika Poslanika Muhammeda, s.a.w.s.
Evo šta stoji o Ebu Bekru, r.a.:
„Postavlja se pitanje da li i sunnije obožavaju ashabe, a prije svega da li obožavaju tri prve halife, tj. da li se pokoravaju Ebu Bekru, Omeru i Osmanu a protiv Kur'ana i poslanikovog sunneta.
Najprijee, proučavajući islamsku historiju vidjećemo da je Ebu Bekr ukinuo propis plaćanja Humsa ehlul-bejtu (as), a to potvrđuje i wehabijski šejh al-Albani. Nažalost, umjesto da slijede Allaha (swt) i njegova poslanika (s), pravdajući se nekakvim bezveznim razlozima sunnije i dan danas u vezi toga slijede Ebu Bekra.
Allah kaže u Kur'anu:
`I znajte da od svega što u borbi zaplijenite jedna petina pripada Allahu i Poslaniku, i rodbini njegovoj, i siročadi, i siromasima, i putnicima, ako vjerujete u Allaha i u ono što smo objavili robu Našem na dan pobjede, na dan kada su se sukobile dvije vojske, a Allah sve može.`
(Kur'an 8:41)
Također u Buhariji možemo pročitati:
Pričao je Ibn Abbas:
Izaslanici plemena Abdul-Qajsa su došli i rekli: `O Allahovo poslaniče! Mi smo od plemena Rebia i između nas i vas stoje nevjernici plemena Mudara, pa ne možemo doći k tebi osim u zabranjenim mjesecima. Pa nam odredi upute kojih ćemo se mi sami pridržavati, a i sa kojima bi pozivali nas narod koji je ostao iza nas da ih slijedi.` Poslanik reče:
`Određujem vam da radite četiri stvari i zabranjujem vam da radite četiri stvari: Određujem vam da vjerujete u Allaha (a to je) da niko nema pravo biti obožavan osim Allaha (poslanik to naglasi svojom rukom), da obavljate namaz potpuno, da plaćate Zekat, da postite mjesec Ramazan, i da plaćate Hums (petinu) od plijena.`
Ovdje, časni poslanik (s) govori jednom slabom plemenu, a koje se inače nije moglo boriti u nikakvom ratu, da je ipak i pored toga za njih Hums bio obavezan. Ovo nam takođe jasno pokazuje da su oni koji ograničavaju Hums samo na ratni plijen, u veliko zabludi.
Danas na cijeloj zemlji jedino šia muslimani plaćaju Hums. Sunnije slijede Ebu Bekra, a protivno Kur'anu i poslanikovom sunnetu! Ima puno sličnih slučajeva u kojima sunnije slijede Ebu Bekra nasuprot Kur'ana i poslanikovog sunneta, ali je zasad i ovo dovoljno. Važno je napomenuti da je ovim Ebu Bekr izložio sebe Allahovoj (swt) srdžbi, jer onaj koji ukida Allahove propise (poput propisa o Humsu), logično, navlači na sebe Njegovu srdžbu.

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Nema dileme da je napad na najbliže Poslanikove a.s. saradnike i njegove nasljednike na poziciji vođstva ummeta istodobno napad na Poslanika a.s. i islam. Da je Ebu Bekr r.a. takav kakvim ga opisuju njegovi mrzitelji zar bi ga Poslanik a.s. odredio da ga mijenja na namazu tokom njegove bolesti u kojoj je preselio na Ahiret? Zar Uzvišeni nije u Kur'anu zabilježio Poslanikove a.s. riječi u pećini u kojoj je boravio sa Ebu Bekrom za vrijeme Hidžre: "Zaista je Allaha s nama"? S Poslanikom je tada bio Ebu Bekr. Zar može biti neko koga je Poslanik a.s. odabrao da mu bude pratilac na putu Hidžre i za koga Uzvišeni kaže da je s njim (uz Poslanika a.s.) iko drugi do odabrani Poslanikov ashab i vjerni saradnik. Omer r.a. je najzaslužniji za širenje islama na području Persije i prethodno rušenje vatropokloničke vlasti u njoj. Šiiti, čiji je centar u Iranu, zbog toga bi mu trebali biti trajno zahvalni i veličati ga, ako ne već zbog drugih njegovih zasluga za islam i njegovo širenje na mnoga nova područja i zemlje. Zar konačno i sam hazreti Alija nije udao svoju kćer za Omera r.a? Zasluge hazreti Osmana i hazreti Alije, kao i ostalih ashaba, za islam i muslimane su neupitne i nesporne, tako da oni koji to negiraju, nisu u stanju i nikada to neće biti, uvjeriti muslimane, osim šiita, naravno, da je riječ o ljudima niskih moralnih kvaliteta, "zavjerenicima", pokvarenjacima...Naprosto, čini nam se posve nepotrebnim i suvišnim braniti takve ljudske i moralne veličine kakvi su bili hulefai-rašidin, jer su njihove odlike, veličina i zasluge tako očigledne da ih moraju uočiti svi objektivni, nepristrasni ljudi, a kamoli muslimani. Ehlu sunnet vel-džema'at ne obožavaju nikoga i ništa mimo Allaha, jer oni ne vjeruju u nepogrješivost bilo koga od ljudi, osim Poslanika a.s. u onome što prenose od Objave. Nema nepogrješiv imama kao što vjeruju sljedbenici nekih drugih sekti, tako da je potpuno besmisleno optuživati ehli sunnet vel-džema'at da obožavaju bilo kojeg ashaba. Oni koji za to optužuju sunite, trebaju dobro razmisliti o svojim doktrinama, posebno doktrini ismeta - nepogrješivosti imama. Napad na ashabe samo produbljuje podjele među muslimanima i idu na ruku neprijateljima islama. Takvi napadi nisu na tragu javno proklamirane težnje za jedinstvom ummeta, kakve izjave čujemo s vremena na vrijeme od šiitskih zvaničnika. Nadamo se da su te izjave iskrene i da odražavaju stvarne težnje šiita za poboljšanjem odnosa sa većinskim sunitima.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH