A+ A A-

Pretraga pitanja

Držanje psa vodiča u kući

Pitanje

Esselamu  alejkum!

Vjernik sam i poznat mi je hadis pejgambera Muhammeda a.s. o držanju psa u kući i isticanja slika. Također mi je poznato da se može pas držati radi lova ili ako se ne varam  nekih drugih potreba, ali ne u kući. U mom slučaju se radi sljedeće:
Oslijepio sam i imam porodicu. Puno se krećem sam, tako da često sinovi ili žena nisu u stanju da me prate gdje ja sve želim. U par slučajeva sam ostao u možda dvije sekunde u životu, Allah me sačuvao. Padao sam i sa visina i u kanale. Desi se. Živim na zapadu gdje se pas ne drži izvan kuće osim onih možda koji imaju vlastite farme. Nudi mi se školovan (dresiran) pas kao vodič. Školovan isključivo da služi kao pas vodič slijepoj i slabovidnoj osobi. Ako bi se primio toga morao bi da ga držim u vlastitoj kući uz nekakvu obavezu. Vjerovatno bi pas imao svoj kutak odnosno mjesto. Vjerujte da mi se baš ne sviđa ovo ali je nekakva nužda. No, bez obzira na nuždu, želio bih vaš stav na osnovu svega ovoga. Da li ima ikakva uporišta u šerijatu da bi mogao držati psa u kući. Napomena da nema govora da se drži izvan kuće ili stana a pogotovo ovakvi školovani vodiči. Država izdvaja godišnje po 6 hiljada eura za njihovo školovanje, liječenje i ishranu itd.
Allah vam podario svako dobro. Amin!

 

Odgovor

Nema nikakve šerijatske smetnje da u situaciji u kojoj se nalazite držite psa vodiča u kući. Ta situacija se tretira kao stanje nužnosti ili potrebe u kojoj je dozvoljeno i ono što je inače zabranjeno, u granicama potrebe i mogućnosti. Budući da nema mogućnosti da ga držite van stana, odnosno kuće, onda Vam ne preostaje druga mogućnost nego da ga držite u kući na određenom mjestu. Vaša situacija opravdava takav postupak. Ne trebate se ustručavati da tako postupite, jer postupate u nuždi, a nužda zakon mijenja. Šerijatsko uporište za takvo postupanje je potreba za psom vodičem i nemogućnost da se toj potrebi odgovori osim držanjem psa u kući. Neka Vam Uzvišeni Allah pomogne u nošenju s tom situacijom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH