A+ A A-

Pretraga pitanja

Osnivanje folklornog društva

Pitanje

Esselamu alejkum!
Javljamo vam se iz jednog džemata iz naše bošnjačke dijaspore i htjeli bi da nas posavjetujete po slijedećem pitanju;

- Osnivanje folklornog društva u džematskim prostorijama (tj.u džamijskim pratećim objektima)? Naime našem džematskom odboru upućen je usmeni zahtjev za odobrenje osnivanja folklornog društva u našim prostorijama. Cilj tog folklornog društva je da okuplja našu omladinu i da ih uz zajedničko druženje podučava izvođenju tradicionalnih bošnjačkih plesova i muzike.

Planira se da društvo djeluje i nastavu izvodi u jednoj od pratećih džamijskih prostorija. Ovdje je važno naglasiti činjenicu da su sve prateće prostorije usko vezane za mesdžid, i da se ne može isključiti mogućnost da će se muziciranje čuti i ulaziti u mesdžid. A pošto se radi o plesovima gdje zajedno učešće uzimaju i muškarci i žene, neminovno je da će doći do mješanja između muška i ženska.

Kao što se iz gore navedenog vidi, s jedne strane gledajući radi se o očuvanju naše bošnjačke tradicije i okupljanju naše omladine, a s druge strane to opet vodi kršenju osnovnih normi i pravila ponašanja koja treba da vladaju u jednoj džamiji.

Zbog svih ovih činjenica javila se određena dilema kod članova odbora, zato vas molim kao naše predstavnike i kao nosioce znanja da nas posavjetujete i uputite, kako bi onda mi mogli zauzeti ispravan stav po tom pitanju i donijeti odluku koja će biti od koristi za naš džemat, kako na dunjaluku tako i na ahiretu.
Molim Uzvišenog Allaha da vas nagradi za vaš rad i trud. Amin!

 

Odgovor

Smatramo da treba osigurati uvjete za okupljanje naše omladine. Bolje je i sigurnije da se okupljaju u prostorijama Islamske zajednice - džemata nego na nekim drugim mjestima gdje su izloženiji mogućnosti potpadanja po uticaj negativnih oblika ponašanja. Džematski odbor, posebno imam, moraju voditi računa da to njihovo okupljanje i rad u džematskim prostorijama ne budu u suprotnosti sa šerijatskim propisima. Imam treba da zna o kojim šerijatskim propisima je riječ. Dakle, tu je riječ o novim obavezama imama i džematskog odbora, ali je to u interesu džemata i roditelja muslimana, jer će se ta djeca međusobno upoznavati, sklapati kasnije brakove i biti, ako Bog da, buduće džematlije. I roditelji će biti sigurniji ako su im djeca tu, a ne na nekim drugim, sumnjivim mjestima. Ali sve to treba biti pod nadzorom džematskog odbora, jer je taj organ, uz imama, zadužen za pravilno korištenje džamijskih prostorija.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH