A+ A A-

Pretraga pitanja

Izrada jedinstvenog kalendara

Pitanje

Selamun alejkum!
Zanima me sljedeće: kako je moguće da u današnje vrijeme, kad se precizno mogu izračunati astronomske pojave poput pomračenja Sunca i Mjeseca, Mjesečeve mjene itd. skoro svake godine nam se dešavaju situacije da ne znamo koliko će trajati ramazan, kad nastupa Bajram i sl.
Je li moguće da IZ BiH ne može angažirati institut koji se bavi takvim stvarima da precizno izradi vaktiju-kalendar da nam se ne dešavaju ovakve, po meni, sramotne stvari?


Odgovor

To o čemu govorite ne dešava se kod nas. Mi radimo po takvimu Rijaseta Islamske zajednice i unaprijed se, na osnovu astronomskih proračuna, zna kada će biti Bajram, kada će se započeti postiti, a kada prestati, kada koji namaz klanjati i sl. Dakle, kod nas nema zabune o kojoj govorite. Ona postoji kod onih koji se oslanjaju na viđenje mlađaka golim okom. Kako se osobe i mjesta u kojima se gleda mlađak razlikuju, tako nastaju i spomenute razlike. To nije slučaj s našim muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori, kao i s onim muslimanima koji se oslanjaju na astronomske proračune.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH