A+ A A-

Pretraga pitanja

Nesporazumi oko učenja na tevhidu

Pitanje

Bio sam na sedmini kod čovjeka kojem je žena umrla pa je on sazvao da se prouči mevlud ili Jasin, nisam siguran uostalom ja sam pozvan na TEHVID, što sam i prihvatio i nadao se da će prisustvovati pravi efendija koji znade šta treba da se radi. Međutim došli su ljudi koji uopšte ne poznaju način i pravilo obreda. Pročitali su Jasin i dovu i rekli da će se proučiti 3x Kulhuvala, 1x Felek i 1x Nas, Fatiha i to bi bilo. A prije učenja su počeli da pričaju kako treba dovesti imama jer je rasulo u zajednici gdje smo zajedno sa Arapima i ja sam priupitao hoćemo li biti povezani sa IZ B&H a ovaj jedan mi je odgovorio vrlo ružno da se oni ne odvajaju od braće Arapa gdje ga je podržao i domaćin kuće i rekao da ovo nije konferencija nego tehvid i naravno ja sam ostao bez riječi jer su oni opet nastavili isti razgovor i tada sam vidio da sam suvišan. Poslije se počelo učiti i ja sam proučio suru Felek i poslije pošao da proučim Fatihu, a isti čvjek me je prekinuo i rekao da ja ne učim da ima i drugi da uče, a čkalo se da neko počne da uči i tako sam ja počeo, a on me je prekinuo.
Molim te da mi malo objasniš da li sam pogriješio što sam ikako otišao jer po onome koliko znadem pravila učenje je bilo loše, jer stalno me proganja misao da sam pogriješio i osjećam se veoma loše. A da ti kažem da se sve ovo dešavalo u Americi
gdje se nalazim, a ovdje nemamo veze ni sa Bosnom ni sa zajednicom bosanskom.

 

Odgovor

Želimo da Vam skrenemo pažnju da je pravilno reći TEVHID, a ne TEHVID. Mislimo da je spomenuti predvodnik mevluda - tevhida postupio netaktično, ali Vam preporučujemo da budete velikodušni i da mu to ne uzmete za neko zlo. Nesporazumi se mogu desiti na sličnim skupovima. Bošnjaci tamo gdje imaju uvjete trebaju se povezati sa našim džematima u dijaspori, a preko njih i sa Islamskom zajednicom u BiH. Neka Vam Dragi Allah pomogne da očuvate svoju vjeru u tim krajevima.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH