A+ A A-

Pretraga pitanja

O bojama

Pitanje

Čitao sam mnogo po ovim forumima, po raznim stranicama na internetu i naišao sam na to da neki kažu da je zabranjeno muslimanima nositi žutu boju i crvenu.
Negdje sam opet pročito da se ne smije nositi ako se ističe puno i da je dozvoljeno nositi ako se ne ističe puno i ne privlači pažnju.
To me sad buni i ne znam šta da uradim.Volio bi da znam da li se smije nositi žuta i crvena boja ili ne?

Još me zanima i ovo što se tiče odjeće. Pošto sam muško imam košulju koja je rose boje, ali je muška košulja i imam majicu koje su isto za muškarce, ali su ono uz tijelo kao kod onih što bildaju. Zanima me sada da li je tu košulju koju imam rose boje dozvoljeno nositi i ovakve majice koje su uz tijelo?

Odgovor

Ukoliko neka boja nije postala isključivi simbol nekog antiislamskog pokreta i sl. nema razloga da se zabrani nošenje odjeće bilo koje boje. Međutim, islamska etika nalaže da se ne nosi ekstravagantna odjeća koja osobu stavlja u centar pažnje, privlači sve poglede i sl. Islam želi od svojih sljedbenika da pokažu skromnost i normalno ponašanje u društvu. Dakle, ovdje se može govoriti samo o pokuđenosti, a nikako o zabranjenosti. Nošenje odjeće žute i crvene boje je pokuđeno (mekruh) muškarcima prema stavu našeg mezheba.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH