A+ A A-

Pretraga pitanja

Dileme oko čistoće vode

Pitanje

Živimo u Švicarskoj i suočavamo se ovih dana sa stvarno gnusnim zbivanjima oko nas, od kojih čovjeku zaista mrak padne na oči.

Naime, u Švicarskoj postoji jedna organizacija po imenu DIGNITAS, a koja ima dozvolu (jedina u Evropi, a možda i svijetu) da državljane Švicarske i drugih zemalja (ubije), a opet kao želju tih osoba (teški bolesnici, rak, jednostavno oni koji žele da napuste ovaj svijet) zauvijek humano uspava (poslije spale) ili otruje drugačije rečeno.

Na sva ta zakonski dozvoljena zbivanja ne možemo uticati ni na koji način. Da to zlo može biti još gore uspostavilo se posljednjih nekoliko dana. U ciriškom jezeru su pronađene posude od tog pepela, a pretpostavlja se da ih je oko 200 komada do sada u jezeru. Zakonski ta se organizacija sada mora upozoriti da za takvo odlaganje treba platiti dozvolu i blago rečeno može to i dalje da radi.
Iz tog jezera se pumpa voda u bazene a potom ljudima u vodovodnu mrežu koju mnogi čak i piju, jer to je voda očišćena i dozvoljena za piće.
Moje pitanje glasi: da li je dozvoljeno kupanje u tom jezeru a pogotovo pijenje vode iz vodovodne mrež?

Odgovor

Ukoliko nadležne sanitarne i zdravstvene ustanove potvrde, nakon detaljnih ispitivanja, da je voda ispravna za kupanje i pijenje, nema šerijatske smetnje da se koristi u spomenute svrhe. Adekvatnim filterima i utvrđenim tretmanom voda se može pročistiti i time i šerijatski postaje čistom. Znak čiste vode je da joj nisu promijenjeni boja, okus i miris nečistoćom, i da je bakteriološki ispravna. U svakom slučaju, oprez nije naodmet.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH