A+ A A-

Pretraga pitanja

Kućni ljubimci i vjera

Pitanje

 

Musliman sam i vjernik, klanjam pet namaza svaki dan bez propuštanja, a ako nisam u mogućnosti da klanjam na vrijeme, obavezno navečer naklanjam. Učim Kur'an, postim, dajem zekat i smatram sebe vjernikom. Eh, da li je meni kao vjerniku dozvoljeno u stanu držati kućnog ljubimca, malog kućnog psa? Naravno da se podrazumijeva da je cist i pod strogom higijenom. Negdje sam pročitao da nije preporučljivo i da nije u skladu sa islamskom tradicijom držati pse u kući, ali šta to sve znači?
Da li se smije ili ne? Je li to grijeh, haram ili šta već? Ako nije preporučljivo, da li držanje malog kućnog psa u stanu, vjernika izvodi iz vjere odnosno može li se u tom slučaju biti uzoran vjernik?
Unaprijed hvala na odgovoru, Edin!

 

Odgovor

 

Iako držanje psa kao kućnog ljubimca nije u duhu islamske tradicije, onaj koji to radi ne čini veliki grijeh, ne izlazi iz vjere i može biti uzoran vjernik u ostalim svojim djelima i ponašanjima, a za grijehe koje čini svjesno ili nesvjesno, treba moliti Allaha da mu ih oprosti. Za human ili nehuman odnos prema životinjama može se zaraditi sevab ili grijeh.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH