A+ A A-

Pretraga pitanja

O programu Radija BIR

Pitanje

Esselamu alejkum!

Pitanje se odnosi se na radio IZ, radio BIR.
Na prvom mjestu bih htio pohvaliti ovaj projekat jer je ovakav radio zaista potreban vjernicima u našoj domovini.
Ono što me interesira jeste program koji se realizuje na radiju BIR. Ne znam da li ste imali priliku slušati sadržaj programa radija BIR ali mislim da bi primjerenije bilo da se zove radio sevdaha Omera Pobrića.
Program je jako siromašan islamskim sadržajem i ja zaista ne zalazim u to da li je muzika haram ili ne ali program koji ima jako malo ilahija, predavanja i Kur'ana, mislim da jako malo doprinosi vjerskom uzdizanju onih koji ga slušaju, a u ovom slučaju mislim da je ciljana grupa muslimani vjernici.
Stvarno ne vidim kakve veze ima strana muzika sa islamom a to se vrlo često može čuti u programu radija BIR.
Takođe se mogu čuti i grupe poput Valentina koja nosi naziv po kršćanskom "svecu" Valentinu.
Moje pitanje se odnosi da li je šerijatski ispravan ovakav sadržaj programa na radiju koji je oficijelno radio IZ i ako nije da li se može nešto učiniti da se to promijeni
 
Odgovor

Budući da nismo u mogućnosti da pratimo redovno i u cijelosti program Radija BIR, ne možemo dati svoj sud o njemu. Ali ako je tako kako Vi navodite u Vašem pitanju, slažemo se s Vašim primjedbama i opaskama, te ih upućujemo odgovornim na tom Radiju na razmatranje. Nadamo se da će uzeti u obzir ove primjedbe i poraviti nedostatke. Lično smo se uvjerili da ima i jako dobrog i kvalitetnog programa, pa takav program treba slušati, a ako ima nešto što nam se ne sviđa, radio se može i isključiti. Dobro bi bilo da Vaše primjedbe uputite direktno Radiju BIR.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH