A+ A A-

Pretraga pitanja

Objavljivanje imena nakon salle

Pitanje 

U jednom od ranijih brojeva Preporoda odgovorili ste na pitanje kakav je šerijatski stav i propis vezan za praksu objavljivanja imena umrlog sa munare putem razglasa, a nakon proučene salle. Tom prilikom ste kazali kako takva praksa nije u skladu sa islamskim propisima i tradicijom i da je iz tog razloga treba i izbjegavati.
Koristim ovu priliku da vam postavim isto pitanje, i da zatražim dodatno objašnjenje, zašto i zbog čega se ne može nakon proučene salle objavljivati ko je umro i kada je dženaza?
Ovo činim iz razloga što i sam radim u džematu gdje se poštuje ovaj propis, te se nakon proučene salle sa munare ne objavljuje ko je umro.
Međutim, u susjednom džematu, koji pripada drugom Medžlisu, ovaj propis se ne poštuje, te se kod njih nakon proučene salle objavljuje ko je umro, i kada je dženaza.
Moje džematlije su mi nekoliko puta postavljali pitanje, kako kod njih može se objavljivati, a kod nas, u našem džematu ne može, a rasprava povodom toga je znala izazvati i svađu među džematlijama.
Zbog toga bih tražio da se ovo pitanje, i Vaš odgovor na njega, objave ponovo u Preporodu, a da se pokuša, uredbom ili dopisom medžlisima, da se situacija po ovom pitanju uredi, to jeste ili neka se praksa objavljivanja ukine ili neka se dozvoli na nivou cijelog Rijaseta, kako bi izbjegle daljnje nesuglasice među džematlijama.
Hvala vam na Vašoj pažnji i vremenu!

Odgovor

Nema potrebe ponavljati ono što smo više puta rekli. Smisao našega stava je da se od munare ne pravi oglasna tabla. Kada je u pitanje (ne)primjena spomenute odredbe, obratite se izvršnim tijelima poput glavnog imama, nadležnog muftije, Vjerskoprosvjetne službe i Rijaseta. Mi samo pojašnjavamo propise, a o (ne)primjeni, na vlastitu odgovornost, odlučuju izvršni organi. Ne trebate se povoditi za onima koji krše odredbu niti za željama džematlija, a ako niste u stanju da se oduprijete pritiscima, preuzmite odgovornost. Najbolje je da to riješite na nivou medžlisa ili muftijstva.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH