A+ A A-

Pretraga pitanja

Dileme oko mevluda

Pitanje

Esselamu alejkum!
Imam jedan slučaj u kojem hoću i vaš dio odgovornosti da upotrijebim. Naime, evo o čemu se radi, skoro je umrla jedna žena, a ona je pravoslavka, Radmila, koja je bila udata za našeg čovjeka i člana Islamske zajednice, kod nas u Düsseladorfu. Ona je s vremena na vrijeme, po koji put za Ramazan znala doći u džamiju i klanjati, selamila se sasvim normalno sa svima nama, i kad je umrla oporučila je da nema vjerskog čina ispraćaja sa ovog svijeta, jedino što je rekla da joj se prouči Mevlud kada se namiri 40 dana. Ja sam
mislio da se uči mevlud u kući s nijjetom sjećanja na Muhammeda a.s. i porukom jačanja želje za tevbom svih članovima njene porodice, muž i još troje djece, svi nose muslimanska imena.
Mahsuz selam, Kemal ef. Crnac!

 

Odgovor

Mišljenja smo da nema smetnje proučiti mevlud u kući dotičnog muslimana, člana IZ, bez obzira na povod. To će njega i njegovu djecu više vezati za islam, dok bi njihovo odbijanje moglo negativno uticati na njih i njihovo opredjeljenje. Ako je spomenuta žena umrla s dini-imanom neka joj Allah oprosti, a ako nije, On je sudija najpravedniji. Mevlud se uči radi živih, a ne radi mrtvih.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH