A+ A A-

Pretraga pitanja

Problemi s momkom

Pitanje

Prinuđena sam da vam se obratim na ovaj način, jer mi je doista potrebna pomoć i ne znam od koga da je zatražim. Razočrana sam i očajna...
Prije svega imala sam momka 3 godine, trebali smo se vjenčati čim završimo fakultete. 7 januara ove godine nešto se desilo u mojoj glavi i pomisilila sam da ga ne volim. U tom trenutku zaista sam tako i osjećala i niko me nije mogao ubjediti da to nije tako. Inače, veza je bila fenomenalna. Momak me doista volio i poštovao u svakom mogućem smislu.
Nakon tog 7. og januara, tamo oko 1.5. shvatila sam da bi se ja pomirila s njim ipak i nisam mu ništa govorila, jer sam to planirala uraditi poslije moje apsolventske ekskurzije da ne bude situacija da se mirimo pred moj polazak. Par dana prije mog polaska rekao mi je da nije siguran da me voli pa potom i da me ne voli i evo i dan danas misli tako. U zadnje vrijeme se slabije čujemo, ne viđamo i ja sam jako tužna i kao da mi je svijet propao padam u depresiju...
Inače sam bila odličan student, sada skoro da i ne učim i jako sam depresivna totalno nepoželjna za okolinu.
Bitno za pomenuti je da smo prije 2 godine on i ja išli kod jedne gospođe Maksume (navodno tada je pripremala doktorat na islamskom fakultetu koja inače klanja istihara namaz) jer sam ja pronašla nekada davno u kući crveni konac umotan u bijeli papir i htjela sam da provjerim sve. Ona nam je dala mnogo hamajlijica i nekih papirčića kao zapisa sa kojima smo trebali svašta nešto da uradimo (zavisno koji). Između ostalog, slikali smo se on i ja zajedno i ona je na papire napisala neke harfove kojima smo mi obljepili sliku - to mi je bilo najčudnije jer znam da u islamu slike nisu poželjne baš.
Mi nismo obavili to što nam je ona zadala jer je bilo jako puno toga i sve smo ostavili u jednu kutiju koja je trenutno kod mog bivšeg dečka.
Ja, razočarana i nikakva obratia sam se drugarici za pomoć da vidim sša da radim sa njim - da li glumi da me ne voli jer sam ga jako jako povrijedila, ili me nikako ne voli a možda pak i ni sam ne zna šta osjeća.
Moja prijateljica odvela me gatari (inače vjerujem da postoji proricanje budućnosti i znam da je grijeh ići i vjerovati im, ali počinila sam grijeh). Pišem vam sve iskreno kako je bilo, ne želim da glumim išta, jer samo tako ćete mi moći pomoći, znam.
Gatara kad mi je otvorila karte, nije bilo mnogo priče o ljubavi - rekla mi je da ćemo se pomiriti, ali da nju brinu druge stvari, tj. da on ima sihire na sebi i da mu vidi neki put na kojem bi se mogla, navodno, desiti saobraćajna nesreća ili da taj put pak bude napravljen zbog nečeg lošeg (nečije smrti i sl.). To me jako prepalo i odmah sam pomislila na Maksumu jer raspitivala sam se kod nekih hodža da li postoji takva žena i niko je nije poznavao i pomislila sam da nije ona sve to napravila.
Kad sam nazvala bivšeg momka i objasnila mu situaciju prvo je poludio što sam uopšte išla gatari, onda sam mu rekla da idemo hodži na što je rekao "fuj gatara, fuj hodža gadi mi se sve, gadiš mi se i ti jer vjeruješ u sve to", - i dan danas se slabije čujemo osim kad ja nazovem, jako me strah da mu se nešto ne desi pa vas molim da mi kazete kojem hodži mogu da se obratim d provjerim ima li on sihire ili ja na sebi.
P.S. Zamolila sam dobrog druga da mi klanja istihara namaz da zamisli pitanje da li ćemo se pomiriti i šta je najbolje da uradim.

 

Odgovor

Ne trebate biti ni očajna ni razočarana. Očajavanje nije svojstvo vjernika. Smisao života se ne  iscrpljuje u ljubavi prema ovoj ili onoj osobi. To je samo jedan od segmenata ljudskog života. I to onaj koji protokom vremena neminovno blijedi i slabi, a često potpuno nestaje. Život nosi sa sobom iskušenja i razočarenja i na to se insan mora priviknuti. Utjehu i snagu treba tražiti u čistoj i pravoj vjeri - islamu, a ne u kojekakvim sujevjerjima i paravjerskim tumačenjima. Savjetujemo Vam da se okanete odlazaka kojekakvim gatarama, vidovnjacima i drugim hohštaplerima koji varaju naivni svijet i izvlače im pare. Isto tako i sa snovima i njihovim tumačenjima. Okrenite se istinskoj vjeri u kojoj jedino možete naći pravu uputu i smiraj. Podsjećamo Vas na kur'anski ajet: "Možda Vam se nešto ne dopada, a u tome je neko dobro za vas, a možda nešto volite, a to je za vas zlo. Allah zna, a vi ne znate".

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH