A+ A A-

Pretraga pitanja

Prioriteti u životu

Pitanje

Esselamu alejkum!

1. Da li je pravilnije reći la ilahe ilellah ili la ilahe ilallah, da li postoji razlika u značenju i da li pravimo grešku ako izgovramo na jedan odnosno drugi način

2. Da li postoji neka lista prioriteta u obavljanju farzova i sunneta (npr. kad dođem s posla pretpostavljam da je najvažniji prioritet da klanjam namaz, ali se nekada dvoumim: hoću li prvo oprat kupatilo pa uzet abdest na čistom mjestu, hoću li prvo usisat mrve pa klanjat na čistom mjestu, hoću li prvo skuhat večeru, je li loše ako ostali malo pričekaju sa nekim stvarima dok ja obavim namaz, i sl.)? Molim vas da mi odgovorite ili da mi preporučite neku literaturu koja se tiče prioriteta ukoliko bi odgovor mogao biti predug za pisanje?

 

Odgovor

1. Nema bitne razlike između spomenuta dva načina izgovora prvog dijela šehadeta. Samo treba dodati još jedno "l" u riječi "illellah", jer je "illa" sa teštitom.

2. Generalno, farzovi imaju prednost u odnosu na sunnete. Kako rasporediti pojedine obaveze i sunnete, čemu i kada dati prednost, ovisi o nizu činilaca i okolnosti, kao što su širina ili tjeskoba vremena, prostor, karakter i hitnost obaveze isl. To procjenjuje svaka osoba na licu mjesta i u datim okolnostima. Preporučujemo Vam knjigu "Razumijevanje prioriteta" od dr. Karadavija koja je prevedena na naš jezik, a koja govori upravo na temu određivanja prioriteta u postupanju i primjni propisa.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH