A+ A A-

Pretraga pitanja

Određivanje takvimskih vremena

Pitanje

Selam.

Želim pokušati praviti program koji preračunava datum po Isa a.s. prema hidžretskom pa mi trebaju informacije u vezi godine. Poznato mi je da godina traje 355 dana, te ako se ne varam mjesec traje 29 dana, 12 sati, 45 minuta itd.
Da li imaju detaljnije informacije kada se radi o sekundama?
Želim da pokušam što tačnije napraviti kako ne bi bilo greške. Također, da li postoje mjeseci koji su duži od ostalih po nekom vremenu ili kao i kod ovog kalendara ima određeno vrijeme, u ovom slučaju, 30 dana po 24 sata.
Ako po kalendaru koji koristimo u našoj zemlji dan počinje u 00:00 i traje 24 sata (statično određeno), a ako se ne varam kod hidžretskog kalendara novi dan nastupa sa akšamom, da li postoji neko određeno vrijeme u odnosu na vrijeme koje mi koristimo, ili to varira od dana do dana?

Odgovor

Esselamu alejkum!
Na internet portalima se mogu naći slični programi koji za stotinu godinu unaprijed preračunavaju datume prema gregorijanskom računanju vremena u datume shodno hidžretskom kalendaru, pa se u realizaciji Vašeg nauma možete okoristiti već postojećim programima. Kada je riječ o mjesecima u hidžretskom kalendaru koji se računaju po lunarnom sistemu, mjesec može iznositi 29 ili 30 dana. Novi dan nastupa s akšamom, tj. časom zalaska sunca i to, naravno, varira od dana do dana, shodno položaju Sunca i Zemlje tokom godine. Računanje dana brojem sati i sekundi je novijeg datuma i nije relevantno za islamski način računanja koji se veže za prirodne fenomene u kosmosu. Dobro bi bilo da pokušate kontaktirati prof. Mustafu Sušića koji obavlja dužnost muvekita zaduženog za izradu službenog kalendara Rijaseta IZ. On ima dugogodišnje iskustvo u toj oblasti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH