A+ A A-

Pretraga pitanja

Imovina na koju se daje zekat

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Moje pitanje je vezano za zekat za zekat.

Naime, moj muž i ja imamo redovna primanja, imamo kuću u kojoj stanujemo, nezavršen stan, auto (vrijednost oko 10 000 KM) i imam zlata (ne znam tačno koliko).

Za zlato sam razumjela: dajemo 2,5 % od iznosa vrijednosti zlata koje posjedujem. Međutim, šta je sa ovim stanom, kućom u kojoj stanujemo i autom? Imamo i nešto ušteđevine, ali to su novci potrebni za lijećenje neplodnosti (u klinici van BiH). Jesmo dužni i na to da dajemo zekat?

Da li zekat trebamo dati i muž i ja? Ako je potrebno dati 2,5 % od vrijednosti zlata, onda smo dužni i on i ja dati zekat u toj vrijednosti ili daje samo jedno?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Kuća, stan i auto ne podliježu obavezi zekata, osim ako su namijenjeni za trgovanje, tj. za prodaju, kada dobijaju tretman trgovačke robe. Ako se iznajmljuju, zekat se daje na ukupnu ostvarenu dobit zajedno sa ostalom novčanom imovinom, kada se ispune uvjeti zekata (nisab, protek zekatske godine), u iznosu od 2,5% ukupnr vrijednosti ostvarene dobiti. Na zlato se daje zekat ako dostiže težinu od 91,6 grama u iznosu od 2,5% težine, odnosno protuvrijednost u novcu, na godišnjem nivou. Samo jedno od vas dvoga daje zekat (stvarni vlasnik) a ne oboje. Dakle, na jednu imovinu se daje jedan, a ne dva zekata. Ušteđevina namijenjena liječenju je pokrivena potrebom, tako da se ne tretira imovinom iznad nužne potrebe, te se na nju ne daje zekat. Naravno, pod uvjetom da se doista u to i potroši, a ne u neke druge svrhe koje se ne smatraju nužnim.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH