A+ A A-

Pretraga pitanja

Organiziranje safova tokom namaza

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Cijenjeni profesore, u dilemi sam oko rastavljanja safova prilikom obavljanja namaza.
Naime,  u mom džematu džamija je stara gradnja (debeli kameni zidovi) i uz Ramazan na teravih namazu kada je puna džamija bude pretoplo i zagušljivo. Ako otvorimo prozore starim ljudima to ne odgovara i onda se dešavaju prepirke. A nemamo nikakvih rashladnih uređaja i nismo u stanju da nabavimo. Već nekoliko džematlija je prigovorilo tome i odlučili su da ne dolaze na teravih namaz, upravo zbog prepirke prilikom otvaranja prozora i zagušljivosti u džamiji.
Da li je dozvoljeno pošto ispred džamije imamo lijep harem da dozvolimo klanjanje  u haremu svima koji to žele odvojeno muškarci od žena, s tim da bi onda razlika između safova u džamiji i safova u haremu džamije bila 7-8 metara ali bi sve džematlije bile zadovoljne i džemat bi bio puno veći nego kada bi svi namaz obavljali u džamiji.
Da li je dozvoljeno klanjati u haremu ako ima mjesta u džamiji i da li je dozvoljena ovolika razlika između safova u jednom džematu?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Spomenuto rješenje je dobro ukoliko ne bi vodilo daljoj podjeli i cijepanju džemata. Također, to treba biti u saglasnosti s imamom, jer on predvodi džemat i njega se treba slušati. Spomenuta udaljenost između safova u džamiji i onih u haremu ne smeta ako se jasno čuje učenje imama i tekbiri kojima se označava odlazak na rukju, sedždu itd. Ne bi bilo dobro da se muktedije povode samo za pokretima imama a ne za njegovim glasom. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH