A+ A A-

Pretraga pitanja

Prispijevanje u džemat

Pitanje:

Selam alejkum!

Kako postupiti u sljedećoj situaciji kada zakasnimo u džemat: Osoba je stigla na 3. rekat jacijskog farza. Nakon predaje selama, potrebno je doklanjati propušteno (2 rekata). Kako to učiniti?

Da li je 3. rekat osobi koja je zakasnila 1. rekat, te će onda doklanjati 3. i 4.? Ili osoba klanja 3. i 4. rekat i onda doklanja 1. i 2. rekat? Šta učiti na kojem rekatu?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Ono što propusti mesbuk (osoba koja zakasni na rekjat ili više njih), to će i naklanjati, prema stavu našega mezheba, što je i stav malikijskog te hanbelijskog mezheba, na temelju hadisa u kojemu se kaže: "Što stignete klanjati s imamom klanjajte za njim, a ono što ste propustili, nadoknadite!" Nadoknađuje se, odnosno naklanjava ono što je propušteno, tj. prvi dio namaza. Hadis su zabilježili Buharija i Muslim. Šafijski mezheb postupa po hadisu u kojemu se navodi termin "feetimmu - upotpunite namaz, tj. nastavite klanjati preostale rekjate. I ovaj hadis je sahih. Prema tome, u spomenutom slučaju, mesbuk treba naklanjati prvi i drugi rekjat, nakon što imam preda selam na obje strane, i na njima treba učiti ono što se uči na prva dva rekjata. Treći i četvrti rekjat koje je klanjao za imamom tako se i tretiraju, jer nije dozvoljena razlika u nijjetu između imama i muktedije pa ni u smislu da imam klanja treći, a muktedija prvi rekjat istog namaza. Ukoliko se radi o dnevnom namazu u kojem imam uči u sebi, mesbuk će proučiti Subhaneke odmah nakon tekbira, a Euzu i Bismilu kada bude naklanjavao propuštene namaze. Ukoliko se radi o noćnom namazu u kojem imam uči naglas, mesbuk će učiti Subhaneke kada bude naklanjavao prvi rekjat. Argumenti za navedena mišljenja su navedeni, a kada je riječ o izvorima, spomenuta mišljenja možete naći u bilo kojoj opširnijoj fikhskoj knjizi u okviru pojedinih mezheba.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH