A+ A A-

Pretraga pitanja

Džemat muža i žene u kući

Pitanje:
Selam alejkum!
Imam par pitanja vezano za namaz muža i žene u džematu u kući
1. Supruga i ja smo počeli klanjati, pa pošto živimo u Švedskoj, tako da mi sami namaz obavljamo u džematu u kući, pa me interesuje, pošto ja imamim, kako da zanijetim farz, da li treba da učim ezan ili samo ikamet prije farza i nije mi jasno na kojim namazima učim kao imam u sebi a na kojim naglas i da li učim na farzu naglas sva četiri rekjata ili samo na prva dva kako sam negdje pročitao?
2. Da li se vitr-namaz klanja, kao farz, džematu ili kao sunnet, napose?
3. Pošto moja supruga nije u mogućnosti nekada klanjati jaciju, kada može da je nadoknadi?

Odgovor:
Esselamu alejkum!
1. Pravi džemat je onaj koji se organizira u džamiji ili mesdžidu. Međutim, ukoliko osoba stanuje daleko od džamije i ne može redovno prisustvovati obavljanju namaza u džamiji, nema smetnje da klanja u džematu u svojoj kući. Naravno, podrazumijeva se da osoba koja nijeti predvoditi druge u namazu ispunjava uvjete imama, prije svega da zna pravilno učiti Kur'an i da dobro poznaje propise o namazu, posebno o namazu u džematu, kako ne bi pokvarila i svoj a i namaz onih koje predvodi u namazu, a da toga možda nije ni svjesna. Na temelju pitanja koje ste postavili, možemo zaključiti da ne poznajete dovoljno namaske propise da biste mogli imamiti u namazu. Zato Vam savjetujemo da provjerite svoje znanje i sposobnost predvođenja u namazu kod mjesnog imama. U svakom slučaju, odgovorit ćemo na Vaša pitanja, čineći dovu Uzvišenom da Vas učvrsti u vjeri i pomogne Vam u Vašoj namjeri i želji da klanjate džematile u svom domu. Farz se zanijeti tako što će imam u svom nijetu dodati: Ene imamun limen tebi'ani - Ja sam imam onome koji me slijedi u namazu, odnosno da namjeravate srcem imamet u dotičnom namazu. Lijepo je proučiti i ezan prije namaza, ali je dovoljno proučiti ikamet prije farza. Na dnevnim namazima (podne i ikindija) uči se u sebi, a na noćnim naglas na prva dva rekjata namaza.
2. Vitr namaz je vadžib, a ne farz i klanja se individualno, a ne u džematu, osim tokom ramazana.
3. Propušteni namaz treba čim prije naklanjati, a to se može učiniti u bilo koje vrijeme. Treba nastojati naklanjati propušteni namaz prije klanjanja namaza čije vrijeme teče, osim ako je to vrijeme na izmaku. Tada je preče klanjati vaktiju namaz prije nego što istekne njegovo vrijeme, a poslije toga naklanjati propušteni namaz.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH