A+ A A-

Pretraga pitanja

Učenje dodatnih dova u namazu

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Nastojim ukrasiti namaz i pokušavam čitati o namazu što više želeći ispunjavati tu obavezu na što ljepši način ali kako živim u Švedskoj nije mi lahko doći do "prave" literature te vas molim za uputstvo:

- Da li je ispravno na sedždi proučiti pored „Subhane rabijel-eala" (3X) i „Subahneke Allahume rabbena ve bi hamdike Allahummagfirli"?

- Da li je ispravno podizanje prsta pri učenju „Ešhedu en la ilahe illellah" na sjedenju a zatim spustiti prst pri izgovaranju ostaloga?

- Da li je dozvoljeno pored namaskih dova navedenih u Ilmihalu učiti i druge kur`anske dove ili dove koje se prenose od Poslanika a.s. (od kur`anskih dova mislim npr. „Rabbi la tezerni ferden ve ente hajrul varisin" ili „Rabbena innena ammena fagfirlena zunubena ve kina azaben-nar"?

 

Molim vas da mi ogovorite i na pitanje u vezi vezanja ruku u namazu - zar je zaista to toliko važno? Ljudi o tome mnogo raspravljaju, ja se lično klonim takvih rasprava i kad imam mogućnost napuštam čak i prostoriju u kojoj se o tome rspravlja. Ja lično vežem nekad ruke ispod pupka a nekad između pupka i prsa. Smatram da je iskrenost u namazu bitnija ali vas molim da navedete kako je Poslanik a.s. vezao ruke u namazu.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
1. Nema smetnje da se na sedždi prouči i navedena dova.
2. Ispravo je tako postupiti (podizanje kažiprsta kod izgovora početka šehadeta (kod učenja "en la"), poslije čega se spušta kažiprst. Tako je prema našem mezhebu.
3. Dozvoljeno je učiti i druge kur'anske ili hadiske dove.
4. Sigurno je da mjesto vezanja ruku na kijamu u namazu nije toliko važno da bi se vodile posebne rasprave oko toga. Postoji više predaja od Poslanika a.s., ali je naš mezheb postupa po predaji u kojoj se navodi da je ruke vezao ispod pupka. Namaz je ispravan i ako se vežu nešto više, tj. na pojasu ili iznad pupka. Vezanje ruku na određenom mjestu je sunnet, a namaz je ispravan čak i ako bi se neki sunnet u cijelosti izostavio. Bit namaza je u skrušenosti i predanosti Uzvišenom Allahu te iskrenom nijjetu da se obavi ibadet čiji je cilj da čovjeka učini boljim i plemenitijim. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH