A+ A A-

Pretraga pitanja

Želučani problemi i namaz u džematu

Pitanje:

Selam!

U džematu imamo jednog stalnog džematliju koji klanja skoro svaki namaz. Međutim on pri svakom, ali baš svakom namazu podriguje naglas.

Prateći to dugo, zaključio sam da se vjerovatno radi o nekoj vrsti gastritisa gdje je to van njegove kontrole. Nažalost, to mnogo iritira, pogotovo prolaznike, jer je džamija dosta prometna. A smeta koliko vidim i čujem i drugim stalnim džematlijama, jer jednostavno pokvari svu tu atmosferu, a nekada se ispoljava i neugodan miris.
Da li je ovom pojedincu farz klanjati u džem'atu ili on može, ukoliko hoće - da klanja kući. Da li se tu radi o sličnom ili istom slučaju kada su u pitanju crveni i bijeli luk i nasihat da je mekruh klanjati takav u džem'atu?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Naravno da bi bolje bilo spomenutom džematliji da klanja kod kuće, a ne da uznemirava ostale klanjače svojim glasnim podrigivanjem. Podrigivanje je inače pokuđeno, osim ako nadvlada osobu i pored nastojanja da se izbjegne, a u džamiji je još pokuđenije. Imam može tokom vaza ili hutbe skrenuti pažnju općenito na tu pokuđenu pojavu, pa ako ta osoba sama shvati situaciju, dobro i jest, a ako ne, onda joj imam ili neko drugi može na lijep način skrenuti pažnju. Ljudi su često osjetljivi na takve prigovore, pa se mogu naljutiti. Sve zavisi od toga kakva je to osoba, kako će reagirati i kako osigurati da se ne počini veća šteta nego što je samo podrigivanje. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH