A+ A A-

Pretraga pitanja

Naklanjavanje propuštenih namaza

Pitanje:

Selam.

Moje pitanje se tiče naklanjavanja propuštenih namaza. Naime, redovno obavljam sve dnevne namaze od osamnaeste godine, a sa šerijatskog stanovišta punoljetnost i obavezu izvršavanja vjerskih dužnosti sam stekla pet godina ranije.

Na koji način naklanjati propuštene namaze s obzirom da se ne zna njihov tačan broj?

Da li je bolje naklanjati prije svakog namaza po jedan od propuštenih (npr. prije klanjanja redovnog podne-namaza naklanjati jedan od propuštenih podnevskih farzova)?

Isti je slučaj i sa propuštenim danima posta. Ne znam njihov tačan broj. Da li se nafile mogu smatrati kao nadoknađeni obavezni dani posta (npr. 6 dana mjeseca sevala, post na dan Arefata, i sl.) ili se pak mora posebno nanijetiti za tu svrhu?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Ukoliko niste znali za obaveznost izvršavanja vjerskih propisa prije spomenutog vremena, niste obavezni nadoknaditi propušteno. A ako ste znali za obavezu, a propuštali ste je, preporučujemo Vam da se iskreno pokajete za propuste koje ste načinili i da okrenete novu stranu u svom životu, budući da je riječ o dugom vremenskom periodu i nagomilanim propustima koje je teško nadoknaditi osim uz veliku želju i napor. Nastojte da na vrijeme izvršavate svoje aktuelne dužnosti i da učinite što više dobrih djela kako biste nadoknadili propušteno. Dobrovoljni post ne može odmijeniti obavezni post. Neophodan je nijet kod napaštanja ramazanskog posta. Bez tog nijeta nema ispravnog napaštanja ramazanskog posta.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH