A+ A A-

Pretraga pitanja

Namaz u džematu

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Koliko osoba je najmanje potrebno da semože sastaviti džemat za obavljanje namaza? Preciznije, mogu li muž i supruga biti džemat?
Kada klanjaju trojica u džematu, hoće li muktedije stati iza imama ili sa njegove lijeve i desne strane? Može li veći džemat da se primakne imamu i da se reda sa njegove lijeve i desne strane ukoliko je tijesno?
U našim džematima mujezin stoji gdje hoće. Zar ne bi trebao mujezin stajati sa desne strane imamove?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
1. Džemat se sastoji najmanje od dvije osobe: imama i muktedije, bez obzira da li druga osoba bila muškarac, žena, ili razumno dijete (V. Bedai'us-sanai'i, 1/385). Prema tome, muž i supruga mogu formirati džemat i klanjati u džematu, namaz će biti ispravan, ali ne preporučujemo da to bude stalna praksa. Pravi namaz u džematu je onaj koji se klanja u džamiji/mesdžidu, a ne onaj koji se klanja u kući. Ako bi džemat u domu formiralo više članova, to bi već bilo prihvatljivije i kao stalna praksa, posebno ako je dom daleko od džamije/mesdžida.

2. Ukoliko je samo jedan muktedija (muškarac), stat će s desne strane imama, ako ih je dva ili više, poredaće se iza imama.

3. Ukoliko je prostor tijesan, nema smetnje da se muktedije približe imamu i poredaju se desne i lijeve strane imama, ali nešto iza imama, makar koliko pola stopala.

4. Nije uvjet da mujezin bude u prvom safu. Ukoliko je sposoban da predvodi džemat, trebao bi klanjati iza imama, kako bi ga mogao zamijeniti u slučaju potrebe za zamjenom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH