A+ A A-

Pretraga pitanja

Način klanjanja Tervaih-namaza

Pitanje:

Esselamu alejkum, zamolio bih Vas za odgovor na pitanje u vezi teravih namaza - zašto se teravija namaz u gotovo svim džamijama klanja extra brzo, zašto se razlikuje od jacije namaza, zašto u jednoj džamiji u kojoj se teravija klanja sa džuzom osam rekjata traje kao 23 u drugoj džamiji? Sva ova pitanja postavljam iz jednog razloga, a to je da li se može apelovati na odgovorne da utiču na imame i džemat da se teravija namaz obavlja kao jacija, da li se može u tu svrhu donijeti neka odluka, održati hutba i drugi prikladni vazovi?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Općepoznato je da se kod nas teravih namazi klanjaju nešto brže u odnosu na farzove, kao i u odnosu na teravije u nekim drugim zemljama. O razlozima možemo nagađati, ali treba istaći da imami, kao i muktedije, moraju u namazu primijeniti pravilo o t'adili-erkanu, tj. pravilnom i potpunom vršenju svih namaskih ruknova (sastavnih dijelova) i šartova (uvjeta valjanosti). Ako se to ispoštuje, nema smetnje da se na teravih namazu uči kraće i da se nešto brže klanja u odnosu na farz. Možda je donekle prestroga Vaša ocjena da se "gotovo u svim džamijama  klanja extra brzo". Sigurno je da ima džamija u kojima se teravija klanja brzo, možda i prebrzo, uz zanemarivanje propisa o t'adili-erkanu, ali ima dosta džamija u kojima se klanja umjereno brzo.

Naravno, apeliramo na sve imame da vode računa o t'adili-erkanu jer su na sebe preuzeli odgovornost za ispravnost namaza kojega predvode u džematu. Imamet je emanet za kojega će biti pitani na Sudnjemu danu. Posebno apeliramo na muftije i glavne imame da prilikom posjeta džematima povedu računa o tome kako imami klanjaju te da im ukažu na eventualne propuste i nedostatke. To je, uostalom, i njihova obaveza.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH