A+ A A-

Pretraga pitanja

Klanjanje Jacije-namaza u ljetnom periodu

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Javljam vam se iz Beča, glavnog grada Austrije, gdje trenutno mijenjam imama u džematu Bosna a koji se trenutno nalazi na svom godisnjem odmoru u Bosni. Džematlije u ovom džematu su dugi niz prethodnih godina zajedno sa ovim imamom isključivo samo u ljetnom periodu, jaciju namaz klanjali uvijek 1 sat i 30 minuta poslije Akšam-namaza. Razlog toga je kako su naveli njihov sutrašnji rani odlazak na posao u ovoj zemlji (ne baš svih džematlija).
Nama je poznat isto tako Vaš odgovor, koji stoji na stranici Rijaseta a vezano za pitanje "Travničke jacije" i fetve koja nije zabilježena pisanom već prenesenom riječi od rahmetli Korkuta, koju je on izdao za ono vrijeme u kojem je živio.
Nas konkretno zanima, a i mene posebno kao imama i najodgovornije osobe  ispred džemata koji predvodim, da nam u skladu sa šerijatskim propisima odgovorite, da li je klanjanje Jacije-namaza u ljetnom periodu, u ovim našim krajevima i zbog onoga što su džematlije ovog džemata navele kao razlog - rano ustajanje i odlazak na posao, dozvoljeno obaviti  1 sat i 30 minuta poslije Akšam-namaza?

Napominjem Vas, da ostali bošnjački džemati u Austriji koji su geografski mnogo udaljeniji od Beča prema zapada, po pitanju klanjanja jacije namaza u ljetno vrijeme, da se oni tokom čitave godine drže takvimske vaktije koju je izdao Rijaset.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Ukoliko je u vašem džematu klanjanje tzv. travničke jacije, tj. sat i po po akšamu, već uobičajeno dugi niz godina u ljetnom periodu, smatramo da možete nastaviti s tom praksom na temelju procjene da je u to vrijeme već nastupilo jacijsko vrijeme, a koju je izvršio travnički muftija. Prema tome, u to vrijeme obavljena jacija bit će ispravna. Oni koji postupaju po takvimu, postupaju po predostrožnijem mišljenju, kada je nastup jacijskog vremena sigurniji. Travnička jacija olakšava, a po takvimu je sigurnije. Odaberite od tog dvoga šta želite. Predlažemo vam da u vezi konkretizacije namaskih vremena kontaktirate muvekkita prof. Sušića koji je odgovoran za pravljenje takvima Rijaseta IZ. Predlažemo vam, također, da se potrudite i usaglasite namaska vremena na nivou cijele Austrije. Mahsuz selam Vama i džematlijama Džemata Bosna i neka vam je Uzvišeni na pomoći da očuvate jedinstvo IZ.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH