A+ A A-

Pretraga pitanja

Namaz u toku putovanja

Pitanje

Može li se namaz klanjati u toku vožnje (auto,bus...u pokretu) i šta u tom slučaju sa pravcem prema kibli, koja je vrijednost naklanjanog propuštenog namaza?

 

Odgovor

Ukoliko osoba putuje u prevoznom sredstvu i nije u mogućnosti zaustaviti vozilo radi klanjanja namaza, a namasko vrijeme je na izmaku, obavit će namaz onako kako je moguće, najčešće u sjedećem položaju ako se radi o automobilu, autobusu i sl. Tako treba postupiti samo kada drugačije nije moguće, ili kada je moguće ali uz veliku teškoću. Procijenit će pravac kible, okrenut se u tom pravcu, zanijetiti i klanjati namaz bez obzira kako se vozilo okretalo tokom vožnje.

Obaveza naklanjavanja namaza koji se propusti klanjati na vrijeme ako se zaboravi ili prespava potvrđena je hadisom, a u slučaju namjernog propuštanja na osnovu analogije, odnosno razloga utoliko prije. Naklanjavanjem propuštenog namaza izvršava se obaveza nadoknade propuštenog. Sigurno je da naklanjavanje nema onu vrijednost koju ima namaz obavljen u njegovom vremenu, ali u svakom slučaju radi se o obavezi nadoknade propuštene obaveze, poput napaštanja posta i ostalih naknadno izvršenih obaveza. Naknadno izvršena propuštena obaveza je dobro djelo, a, kako kaže Kur'an, dobra djela brišu ona loša: „Dobra djela zaista poništavaju hrđava." (Hud, 114)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH