A+ A A-

Pretraga pitanja

Džuma u firmi

Pitanje

Esselamu alejkum!
Pišem ispred jedne firme koja otprilike ima oko 300 uposlenika i uskoro bi trebali preseliti u veći objekat koji bi u sklopu sebe trebao imati prostoriju u kojoj bi se "nezvanično" klanjali oni namazi koji zateknu radnika (klanjača) u toku radnog vremena.
Kao što sam naglasio, ta prostorija će se koristiti samo za potrebe radnika, da ne izlaze u okolne džamije na namaz nego da ga obaljaju u prostorijama firme.
Naša firma ima uposlenike koji su svršenici medrese i koji bi mogli predvoditi ljude za vrijeme džuma namaza. Do sada smo (pošto je firma bila locirana u tri različita objekta i zbog blizine džamija) džuma namaz klanjali u obližnjoj džamiji. Zanima me kakva je procedura da se dobije dozvola za klanjanje džuma namaza u toj prostoriji i da je predvodi neko od naših uposlenika koji imaju svršenu medresu.

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
U firmama se može organizirati, što je svakako poželjno, klanjanje dnevnih namaza u džematu ako postoje uslovi za to, ali ne i džume namaza izuzev po posebnom odobrenju medžlisa i muftijstva koji će procijeniti opravdanost takve inicijative. Naravno, imam koji bi tu imamio džumu mora imati muraselu reisu-l-uleme, odnosno dozvolu nadležnog medžlisa i muftije. Pristup džumi mora biti osiguran za sve koji to žele, a ne ograničen samo na radnike dotične firme. U svakom slučaju, ne možete to organizirati samoinicijativno, jer bi to predstavljalo stvaranje paralelne zajednice i rušenje jedinstva Islamske zajednice koja jedina ima legalitet i legitimitet i sa stanovišta hanefijskog mezheba takva džuma ne bi bila ispravna. Dakle, o tome trebate razgovarati s organima Islamske zajednice, prije svih medžlisom i muftijstvom.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH