A+ A A-

Pretraga pitanja

Vrijeme klanjanja jacije-namaza

Pitanje: 

Čula sam da se, kada se jacija namaz klanja poslije pola noći, tada ne mogu klanjati sunneti, nego samo farz, sun-suneti i vitr-namaz. Molim za pojašnjenje.

Odgovor: 

Klanjanje četiri rekata sunneta prije jacijskog farza je nepritvrđeni sunet, tj. mendub (pohvalni ibadet). Dokaz za to je predanje koje bilježi Ebu Davud od Aiše, r.a., koja je rekla: Allahov Poslanik, a.s., nikada nije klanjao farz jacije, a da nije ušao meni u sobu i klanjao četiri rekata ili šest rekata. (Više v.: El-Halebi, Multeka el-ebhur, str. 154)  

Po propisima hanefijskog mezheba, vrijeme jacije namaza traje je od nestanka večernjeg crvenila do pojave zore. U našem mezhebu vrijeme svakog namaza traje do početka vremena sljedećeg namaza, uključujući i jaciju. Izuzetak je sabah namaz, čije vrijeme traje do pred izlazak sunca.

U nekim drugim pravnim školama, vrijeme jacije traje do polovine noći. Hadisi u kojima se spominje da završno vrijeme jacije pada na plovini noći hanefijski učenjaci tumače kao preporuku da je to pohvalno vrijeme za njeno obavljanje. (Više v: A. Tuhmaz, Hanefijski fikh, 1/229)

Naime, postoji više hadisa koji govore o tome da je obavljanje jacije namaza bolje odgoditi do zadnje trećine ili druge polovine noći. Jedan od njih je hadis koji prenosi Zejd ibn Halid El-Džuheni, r.a., u kome je Allahov Poslanik, a.s., rekao: Da se ne bojim da ću otežati svome umetu, naredio bih mojim sljedbenicima (da koriste) misvak prije svakog namaza i odgodio bih jaciju namaz do zadnje trećine noći. A u predanju koje prenosi Ebu Hurejra, r.a., kaže se: Da se ne bojim da ću otežati svome umetu, naredio bih mojim sljedbenicima da odgode jaciju namaz do zadnje trećine noći ili do njene druge polovine. (Hadise bilježi Et-Tirmizi i kaže da su hasen sahih) Ovaj propis se odnosi osobu koja je sigurna da, ako odgodi jaciju namaz, neće je prespavati niti lijeno obavljati. Ko nije u to siguran, obavljat će je u njenom prvom vremenu.

Prema tome, sunete prije jacijskog farza možete klanjati bez obzira u koje doba noći (u okviru jacijskog vremena) obavljali jaciju.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH