A+ A A-

Pretraga pitanja

Naklanjavanje namaza

Pitanje

Ja bi postavio jedno pitanje. Ako želim da naklanjam podne namaz a već bi trebalo uskoro da bude vrijeme akšama i mogu stići klanjati ikindiju, hoću li prvo klanjati ikindiju pa onda farz podne namaza jer postoji mogućnost da dok naklanjavam podne može već početi akšam?

Unaprijed hvala!

 

OdgovorU principu, propušteni namaz treba naklanjati odmah, prije klanjanja vaktijje namaza.Redoslijed u klanjanju između pet dnevnih namaza i vitra te naklanjavanja propuštenog namaza i namaza čiji je vakat nastupio je obavezan u našem mezhebu osim ukoliko postoji bojazan da će isteći namasko vrijeme aktuelnog namaza (vaktijje), u tom slučaju prednost ima namaz čije je vrijeme na izmaku, a poslije toga će se naklanjati propušteni namaz.

Obaveza redoslijeda također pada u slučaju da broj propuštenih namaza dostigne šest i u slučaju zaborava propuštenog namaza u vrijeme klanjanja vaktijje. U normalnim okolnostima prvo treba naklanjati propušteni namaz, pa onda namaz čije je vrijeme u toku. Ukoliko bi se prvo klanjao namaz čiji je vakat u toku prije naklanjavanja propuštenog namaza, taj namaz bi se tretirao kao uslovno neispravan sve do isteka vremena petog namaza, nakon čega bi se naklanjao propušteni namaz. Tada bi namaz obavljen u vremenu postao ispravan. Ukoliko bi se propušteni namaz naklanjao prije toga vremena, svi klanjani farzovi u svojim vremenima pretvorili bi se u nafile, pa je obaveza sve ih ponoviti.

U konkretnom slučaju, budući da je obaveza redoslijeda (tertib) pala zbog bojazni isteka namaskog vremena, propušteni namaz treba naklanjati odmah poslije klanjanja vaktijje, bez čekanja isteka petog namaskog vremena, tj. ulaska akšamskog vremena sljedećeg dana.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH