A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je moguće zakonom zaposlenima omogućiti odlazak na džumu namaz?

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Da li u našem zakonu ima način da se omogući uposleniku odlazak na džumu tj. da li  možemo u pregovoru sa našim poslodavcem navesti neki član zakona ili nešto drugo kao argument? Da li se može uzeti izlaz svakog petka za odlazak na džumu ili postoji neko drugo rješenje?

Babo mi je u onom sistemu uzimao izlaz ili slobodan dan, ne sjećam se najbolje. Jako je važno jer je u pitanju posao od kojeg izdržavam dvoje djece i roditelje.

 

 

Odgovor:

 

Esselamu alejkum!

U članu 37. Zakona o radu FBIH navodi se sljedeće:

Član 37.

Zaposlenik koji radi u punom radnom vremenu, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta. Izuzetno, poslodavac je dužan zaposleniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.  Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog člana ne uračunava se u radno vrijeme. Način i vrijeme korištenja odmora iz st. 1. i 2. ovog člana uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Prema tome, Stav 2 spomenutog člana može biti osnova za zahtjev poslodavcu da omogući neplaćeno odsustvo jedan sat sedmično radi prisustva džuma namazu, u dogovoru s poslodavcem, tj. ugovorom o radu.

Ovo pitanje bi se trebalo također riješiti Sporazumom IZ i države, koji je u pripremi.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH