A+ A A-

Pretraga pitanja

Klanjanje džume namaza u stranim zemljama

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Pošto živim na zapadu i u mjestu gdje nažalost nema velikog broja Bošnjaka koji dolaze na džumu i gdje nemamo stalnog imama, dešavaju se često stvari koje su u BiH nezamislive a to su da se desi da nemamo imama za džumu namaz. Pa bi u vezi toga postavio nekoliko pitanja.

1. Da li u slučaju da nema imam u vrijeme džume namaza, neko može klanjati džumu umjesto njega? I ukoliko može, koji su uvjeti?

2. Da li je bolje u tom slučaju džumu klanjati zajedno u "međunarodnoj" džamiji sa Arapima, Pakistancima, Somalcima i ostalima?

3. Koji su osnovni uvjeti da bi džuma bila validna?

Zaista znam da neka pitanje izgledaju možda i "besmisleno" ali više puta smo se našli u takvoj situaciji.

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Trebate nastojati da u koordinaciji s Uredom za Bošnjačku dijasporu Rijaseta IZ formirate džemat koji će biti vezan za našu Islamsku zajednicu na čelu sa reisu-l-ulemom, koji je kod nas ovlašten da izdaje murasele imamima i hatibima, čime oni stječu legitimitet da budu hatibi prema propisu u našem mezhebu. Dok to ne riješite, trebate ići na džumu u neku od postojećih džamija (kod Turaka, Arapa, Somalijaca...) Potrebno je voditi računa da dotični džemat slijedi neku od ehli-sunnetskih škola - mezheba.

 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH