A+ A A-

Pretraga pitanja

Ko treba klanjati u prvom saffu?

Pitanje:

Esselamu Alejkum!

Često se dešava da imami ili neko iz džemata diže vjernike, najviše omladinu iz prvog saffa da bi napravio mjesto sebi i nekim "važnim" gostima.

Allah dž.š. mi je svjedok da se ne guram nikad naprijed, ali kad dođem prvi popunjavam saffove u džamiji od prvog saffa sa sredine, kao što je to u hadisu preporučio Poslanik a.s.

Kako da postupim ako dođem u situaciju da me neko uhvati za rame i potegne iz saffa?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
U prvom saffu, u sredini iza imama, trebaju biti ugledni članovi džemata koji mogu zamijeniti imama u slučaju potrebe. "Neka iza mene klanjaju učeni i sposobni!" -  navodi se u jednom hadisu. Prema tome, ukoliko ne spadate u spomenutu kategoriju klanjača, preporučili bismo Vam da potražite prazno mjesto u džamiji mimo spomenutog. Ima slučajeva da pojedinci zauzimaju mjesto u prvom safu, čak i neposredno iza imama, a onda nakon selama žure da napuste džemat bihuzureći ostale džematlije tokom prolaska kroz safove. Ne smeta da propustite u saff ispred sebe starije i uglednije ljude. To je na tragu hadisa: "Nije od nas ko ne poštuje starije ljude, niti onaj ko nije milostiv prema mlađima."

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH