A+ A A-

Pretraga pitanja

Klanjanje namaza u vozilu

Pitanje:

Esselamu Alejkum!

Živim u Sloveniji. Islam sam primio od prilike prije dva mjeseca. Stvarno želim biti dobar vjernik i stvarno sam bogobojazan, ali uvijek pogriješim zbog premalo znanja o Islamu. Mogao bih reći, da sam našao smisao života kad sam se upoznao sa ovom vjerom. Radim u jednoj firmi koja se bavi sa obezbjeđenjem. Radim na takvom radnom mjestu gdje moram biti dosta prisutan jer imam dosta posla sa ljudima, pored toga i obavljam rad, koji malo ko zna obavljati u našoj firmi. Radim od ponedjeljka do petka od 07:00 do 15:00. Radim u jednoj jakoj firmi, gdje naša firma obezbjeđenja radi kao kooperant i gdje je ugled vrlo bitan. To znači, da sam ja onaj koji ima teret cijele firme, jer sam ja prvi u redu, koji stupa u kontakt sa poslovnim strankama. Kao što vidite imam poteškoća sa podnevskim namazom. Ne znam gdje da ga obavim. Želim ga obavljati kako je i propisano ali me je strah, da će ko ući u te prostorije gdje bih mogao obavljati namaz, i vidjeti šta radim. U ovoj firmi skoro da nema muslimana i mislim, da i nemaju toliko tolerancije prema Islamu. To znam zato što sam, kad sam primio Islam, bio sretan i htio sam dijeliti svoju sreću, međutim svi su bili šokirani. Moj prijatelj mi je podario Kur´an, i imao sam ga kod sebe na poslu (ne bih to smio uraditi, a htio sam ga što prije pročitati, jer u životu se nikad ne zna šta će biti) i kad su to vidjeli drugi, bio je odmah sastanak na tu temu, jer to kao nije pristojno. Ateisti ljudi su u jednoj drugoj prilici prije vidjeli da imam jednu običnu knjigu, tad nije bilo takvog burnog odazova. Moram još i reći, da se svaki dan vozim na posao u jednom pravcu 75 km. Ovaj posao ne mogu zamijeniti jer u ovim okolnostima u Sloveniji neću naći tako lako drugi posao, koji je dobro plaćen. Strah me ostaviti posao i tražiti drugi.

Kako da obavim podne namaz? Da li mi je dopušteno u autu, i ako jeste, na kakav način se obavlja tada? Mogu li spojiti podne i ikindiju?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Poštovani, neka Vam Svevišnji podari svako dobro i uspjeh u životu.
Kad je riječ o Vašem pitanju, možete u navedenom slučaju spojiti podne i ikindiju, jer se svakako tretirate putnikom na toj razdaljini do posla, koji može koristiti olakšice koje važe za putnika.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH