A+ A A-

Pretraga pitanja

Obavljanje namaza u nečistom stanju

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Prvo pitanje: Kakva je težina grijeha kada džunup (nečista) osoba uzme abdest, te klanja namaz u džamiji, u nemogućnosti da objasni u kakvom je stanju i da ne može klanjati?

Drugo pitanje se odnosi lično na mene: Jedan petak nisam stigao na vrijeme na Džumu, predavanje na fakultetu je trajalo duže nego inače. Vjerovao sam da ću ipak uspjeti uzeti abdest i stići pred kraj hutbe, no dok sam stigao do najbliže džamije, već se klanjao zadnji rekat farza Džume namaza. Abdest nisam uzeo, jer bi Džuma već završila, dok bih ja abdestio. Instinktivno sam stao na kraj saffa i klanjao taj zadnji rekat i predao selam, sa ostalima. Da li sam trebao barem tejemmum uzeti, iako sam siguran da bi i u tom slučaju Džuma već završila dok bih to obavio ili nisam trebao ništa uraditi? Da li sam napravio veliki grijeh?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

1. Abdest ne može zamijeniti gusul. U slučaju nemogućnosti uzimanja gusula, a namasko vrijeme na izmaku, uzet će se tejemum i klanjati dotični namaz. Ukoliko ima dovoljno vremena za gusul, nije dozvoljeno klanjati s  tejemumom, a pogotovo ne s abdestom. Svjesno klanjati u stanju džunupluka je grijeh za koji treba učiniti teobu i dotični namaz naklanjati, jer je klanjani namaz neispravan (bez propisne čistoće tijela, koja je uvjet valjanosti namaza).

2. Namaz nije dopušteno klanjati bez propisane čistoće. Takav namaz ne bi bio ispravan. U Vašem slučaju dužni ste učiniti teobu za navedeni propust i naklanjati podne namaz, jer ste propustili klanjati džumu namaz.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH