A+ A A-

Pretraga pitanja

Podizanje kažiprsta desne ruke na sjedenju u namazu

Pitanje:

Esselamu alejkum!

Imam pitanje u vezi s dizanjem prsta na sedždi. Naime, čitao sam jedan vaš odgovor na slično pitanje i vi ste tad rekli citiram: ,,Tako je prema našem mezhebu."

U Ilmihalu se to ne spominje. Mene, kao dijete, nisu to učili i nekako mi je to čudno. Moji ukućani su klanjali „birvaktile“ i nisu prakticirali to. Da li mi možete objasniti značenje dizanja prsta? Da li je moj namaz valjan ako to ne radim?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Prvo, na sedždi se ne diže kažiprst, već na Ettehijjatu prilikom izgovaranja Tešehhuda i to je sunnet, prema ispravnom mišljenju u našem mezhebu. To se čini kod izgovaranja riječi: "La ilahe" - Nema boga. Kod ovog negiranja, a prije izuzimanja, kažiprstom se sugerira na postojanje Jednog Boga. To je simbolika ovog propisa. To se jasno navodi u djelu čuvenom hanefijskom djelu Meraki el-felah (str.99). To što neko ne izvršava ovaj propis nije dokaz da on ne postoji, već da nije poznat kod dotičnih osoba ili da ga jednostavno ne izvršavaju kao što, eventualno, propuštaju izvršiti neki drugi sunnet. Mekruh je u našem mezhebu neprestano kruženje prstom na Tešehhudu. 

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH