A+ A A-

Pretraga pitanja

Vrijeme klanjanja sabah-namaza

Pitanje:

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Poštovani, ovih dana je iznesena optužba u vezi sa aktuelnom vaktijom koja se koristi na našim prostorima. Naime, tvrdi se da je u njoj početak sabah namaza, tj. prestanak vremena sehura, određen na osnovu lažne, a ne prave zore.

Također, Islamska zajednica u Beogradu sa porodicom Jusufspahić na čelu, ima svoju vaktiju koja se jednim dijelom razlikuje od vaktije koja se koristi kod nas. Oni tvrde da kod vaktije koja se koristi od strane Rijaseta Islamske zajednice BiH nije pravilno izvršen proračun namaskih vremena.

Zbog svega gore navedenog, molim Vas da, radi rješavanja dilema koje su se javile kod nekih vjernika, navedete historijat nastanka i principe koji su korišteni pri izradi vaktije kod nas. Od kada ona datira? Ko ju je sastavio? Da li je ikada vršena provjera "golim okom" da li prava zora nastupa zaista onda kada je navedeno u vaktiji i sl?

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Službenik koji se bavi izradom vaktije kod nas naziva se muvekit. Tu službu trenutno obavlja prof. Mustafa Sušić i ovo je pitanje za njega, pa bi bilo dobro da ga proslijedite njemu kako bi Vam odgovorio na njega. Principi o izradi vaktije navedeni su u Takvimu Rijaseta IZ u kalendarskom (takvimskom) dijelu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH