A+ A A-

Pretraga pitanja

„Travnička“ jacija

Pitanje:

Esselamu alejkum uvaženi profesore!

Javljam se iz austrijskog grada Klagenfurta i imam dva pitanja koje su nejasna u našem džematu, "GAZI HUSREV BEG". Želim da odgovore na ova pitanja okačimo u džamiji kako bi džematlije mogle pročitati i tako otkloniti svoju sumnju u ispravnost namaza. Pošto smo već izlagali neke Vaše prethodne odgovore, shvatili smo našim džematlijama nije u potpunosti jasno značenje Vaše funkcije fetva-i-emin, pa ako bi mogli u kratko pojasniti šta znači ta funkcija i kako se može doci do nje? Drugo pitanje je u vezi tzv. "travničke jacije", većina džematlija se slaže da se u našem džematu u ljetnom periodu klanja jacija 1 sahat i 30 minuta poslije akšam namaza, a kao razlog takvog klanjanja navodi se rano jutarnje ustajanje i odlazak na posao. Nase pitanje je da li mi griješimo ako klanjamo tako? Mahsuz selam iz Klagenfurta!

 

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Fetva-emin u našoj Zajednici je stručno lice koje poznaje šerijat i pojašnjava šerijatskopravne propise, odnosno odgovara na postavljena pitanja u ovoj oblasti. Poznavanje Šerijata je struka i ne može svako poznavati i baviti se pojašnjavanjem propisa, posebno onih složenijih i manje poznatih, kao što ne može svako biti ljekar, inžinjer, pilot, farmaceut i sl. Također, on organizira rad Vijeća za fetve čiji je predsjednik reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Kada je riječ o tzv. travničkoj jaciji, koja se klanja obično sat i po po akšamu, ona se primjenjuje u nakim selima kod Travnika i okoline na temelju fetve jednog od ranijih travničkih muftija, uz prećutnu saglasnost organa IZ zbog napora i teškoće koju imaju težaci usljed kasnog klanjanja jacije i ustajanja na rani sabah. Neka Vaš imam i džemat procijene situaciju na terenu i u dogovoru s glavnim imamom u Austriji, donese odluku koja će olakšati ljudima. Slično postupaju i u Sloveniji, ali bez zvanične fetve o tome. Prema tome, nema zvanične fetve na tu temu, ali se toleriše da imami na terenu postupaju kako će olakšati većini, a da ne prekrše šerijatske propise. Mišljenja sam da je jacija koja se tako i u tim uslovima klanja ispravna. A Allah najbolje zna.

Nema potrebe da se ovaj ili bilo koji drugi odgovor - fetva ističe u džamiji. Dovoljno je da to zna imam i da može o tome obavijestiti džematlije. Trebate imati povjerenje u Vašeg imama. On je na sebe preuzeo odgovornost za ispravnost ibadeta u kojima vas predvodi i to trebate cijeniti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH