A+ A A-

Pretraga pitanja

Obavljanje namaza u prvom vremenu

Pitanja:
Esselamu alejkum!
Upoznat sam sa propisima da se sabah ne može klanjati nakon izlaska sunca, te da se ništa ne bi trebalo klanjati u ona 3 posebna slučaja. Zanima me što se tiče klanjanja ikindije namaza, da li sam u pravu što mislim da se ona može obaviti u toku prve dvije trećine vremena između njenog nastupanja i nastupanja akšama?

Može li se podne namaz ispravno klanjati do zadnje minute pred nastupanje ikindijskog vremena, te ako to važi da li je ista situacija sa akšamom neposredno pred jacijsko vrijeme i jacijom neposredno pred zoru odnosno sabahsko vrijeme?


Odgovor:
Esselamu alejkum!
Općenito, namaze je bolje klanjati u prvom njihovom vremenu s izuzetkom jacije namaza, koju je bolje klanjati nakon što prođe jedna trećina noći. Svakako je treba klanjati prije pola noći, a može i se klanjati sve do nastupa zore, tj. do sabaha, u slučaju da se ne mogne ranije klanjati.

Podne namaz se može klanjati sve dok ne nastupi ikindija, ali je bolje klanjati ga u prvom vremenu. Ikindija se može klanjati sve do pojave sunčevog crvenila prije zalaska, a u nuždi sve do samog zalaska sunca, mada je to pokuđeno vrijeme. Akšam je bolje klanjati odmah po zalasku sunca, a može se klanjati sve do jacije. Pogrješno bi bilo svjesno, bez potrebe, odgađati klanjati namaz sve do pred istek njegovog vremena pa ga onda klanjati.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH