A+ A A-

Pretraga pitanja

Spajanje namaza u toku radnog vremena

Pitanje

Selam.

Da li postoji fetva o spajanju namaza zbog radnog vremena?

Naime na internetu sam našla sljedeću fetvu: 

„Vijeće za fetve Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na svojoj 8. redovnoj sjednici održanoj u Sarajevu 3. decembra 2007. godine, odnosno 23. zu-1-ka'de 1428. h. godine, na osnovu izloženog referata tuzlanskog muftije Huseina-ef. Kavazovića na temu «Propisi o spajanju namaza» i provedene diskusije, donijelo je slijedeću

FETVU


1. Dozvoljeno je putniku (musafiru) koristiti olakšicu spajanja podne i ikindije-namaza te akšama i jacije, na osnovu hadisa i prakse Božijeg Poslanika a.s., radi olakšanja izvršenja ovih ibadeta.
2. Dozvoljeno je radnicima u firmama i tvornicama spajanje podne i ikindije-namaza u naročito opravdanim okolnostima (kao što su kratkoća dana, nemogućnost napuštanja radnog mjesta radi obavljanja namaza u njegovom vremenu i sl.).
Ovim se nastoji otkloniti poteškoća (refu-l-haredž) koja je od ummeta otklonjena izričitim tekstom Kur'ana. Također, potvrđeno je u hadisu Ibn Abbasa, a koji se navodi u Muslimovom Sahihu, da je Vjerovjesnik s.a.v.s. spojio podne i ikindiju, te akšam i jaciju «ne zbog straha ili kiše» (nevremena). Ibn Abbas je upitan: «Šta je htio time?» «Želio je olakšati svome ummetu», odgovorio je on. 

Sada mene zanima da li je tačno da ona postoji i da li ja mogu postupati po njoj jer kako se pomjerila ikindija iza 14.00 sati ja je ne mogu klanjati na vrijeme a dok dođem kući trčim da uhvatim akšam jer je pri kraju.

 

Odgovor

Esselamu alejkum!
Tačno je da je Vijeće za fetve Rijaseta IZ donijelio spomenutu fetvu i ko želi može je primjenjivati u naznačenim okolnostima. Namjera je olakšati izvršavanje propisa klanjanja namaza. Ovaj slučaj je izuzet iz propisa hanefijskoj mezheba koji ne dozvoljava spomenuto spajanje, te je utemeljen na rješenju drugih mezheba, a shodno nekim hadisima koji se prenose od Poslanika a.s.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH