A+ A A-

Pretraga pitanja

Ustupanje dijela parcele košiji za putnu infrastrukturu

Pitanje:

Svoju putnu infrastrukturu komšija može izgraditi jedino preko moje parcele. Unutrašnji glas mi govori da bih trebao to odobriti bez ikakve naknade. A "okolina" mi govori da to ne uradim, ili da "debelo naplatim". Kakav je stav islama po tom pitanju? 

Odgovor:

U spomenutoj situaciji, Vi, teoretski, možete postupiti na jedan od tri načina. Prvi je da dozvolite komšiji rješavanje problema uz adekvatno obeštećenje. To je pravedno rješenje, jer nijedna strana ne bi trpjela znatnu štetu. Drugi način je da mu to omogućite bez ikakvog obeštećenja i to bi bilo Vaše dobročinstvo prema njemu. Treći način je ono što vam, nažalost, neki sugeriraju, a to je da mu ili ne omogućite rješavanje njegova problema, ili da mu omogućite uz veliko nerealno obeštećenje. To je vid nasilja i nepravde. Islam muslimanima zabranjuje nepravdu i nasilje. U hadisi-kudsi se navodi da je Allah rekao: O robovi Moji, Ja sam Sebi nasilje (zulum) zabranio, pa sam ga zabranio i vama. Nemojte jedni drugima nasilje činiti. (Muslim, 2577).

Od vjernika se zahtijeva da budu pravedni, jer Uzvišeni je rekao:  O vjernici, budite uvijek pravedni (En-Nisa', 135). Vjernici se i podstiču, ali im nije obavezno, na činjenje dobročinstva (ihsan), u kojem će dati od sebe više nego što pravda zahtijeva. Jedna od kategorija, prema kojoj se treba pokazati poseban dodatni vid dobročinstva, jesu komšije. Allahov Poslanik, a.s., rekao je: Ko otkloni od vjernika neku od dunjalučkih nedaća, Allah, dž.š., otklonit će od njega neku od ahiretskih nedaća. Ko olakša onome ko je u teškoj situaciji, Allah, dž.š., olakšat će njemu na dunjaluku i na Ahiretu. Ko sakrije sramotu vjernika, Allah, dž.š., sakrit će njegove sramote na dunjaluku i na Ahiretu. Allah, dž.š., pomaže Svome robu sve dok on pomaže svome bratu muslimanu. (Muslim, 2699). Također je rekao: Džibril mi je neprestano preporučivao pažnju (prema) komšiji, pa sam pomislio kako će mu dati pravo na nasljeđivanje. (Buhari, 6015, Muslim, 2625). 

Prema tome, najbolje bi bilo da omogućite komšiji besplatno rješavanje putne infrastrukture preko Vaše zemljišne parcele, i to bi bilo Vaše dobro djelo i dobročinstvo prema njemu, ali takav postupak nije stroga obaveza. Ako niste u stanju da mu besplatno omogućite prolaz kroz Vašu parcelu, onda tražite od njega adekvatno obeštećenje. Ukoliko mu ne dozvolite rješavanje tog problema preko Vaše zemlje, a s obzirom na to da to ne može učiniti na drugi način, tada mu činite vid nasilja (zuluma). Koliki je stepen tog nasilja zavisi od više okolnosti, kao što su: koliko mu je potreban taj put: povremeno ili stalno; da li je pri sticanju te parcele u svoje vlasništvo znao da nema pristup javnom putu, pa je na to indirektno i pristao i sl.

Naravno, i komšija tokom rješavanja svoga problema, nakon dobivanja Vaše saglasnosti, treba paziti da Vam što manje štete nanese, tj. da to ne radi u vremenu kada imate npr. usjev na parceli ili da to ne čini po sredini Vaše parcele i sl.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH