A+ A A-

Pretraga pitanja

Klanje kurbana za umrlu osobu

Pitanje:

Suprug mi je preselio na bolji svijet prije mjesec dana. Da li za ovaj Kurban-bajram mogu žrtvovati kurbana i nanijetiti njemu ili treba da čekam da prođe godina dana?

Odgovor:

Ako je Vaš suprug oporučio da se za njega žrtvuje kurban, žrtvujte ga ovog Kurban-bajrama i nema potrebe da čekate da prođe godina, s obzirom na to da se oporuka treba izvršiti čim se ispune uslovi za njeno izvršenje.

Ukoliko on to nije oporučio, možete prinijeti kurbana kao vid Vašeg lijepog sjećanja na njega i dobročinstva prema njemu. Sevap za taj ibadet će, Allahovom voljom, koristiti njemu. Međutim, preče je da kurbana žrtvujete za sebe i svoju porodicu, jer se kurban u osnovi žrtvuje za žive, a ne za umrle muslimane.

Napominjemo da se meso zavjetnog kurbana dijeli u cijelosti, a meso kurbana koji se žrtvuje za žive (tj. porodicu) ili kurbana koji se žrtvuje za umrlu osobu koja ga nije oporučila dijeli shodno želji i potrebama onih koji ga žrtvuju. Najbolji način raspodjele mesa jeste da se jedna trećina podijeli siromasima, druga trećina rodbini i prijateljima, a treća trećina iskoristi za potrebe svoje porodice. Ovo nije obavezujući, već samo poželjan način raspodjele, tako da je dozvoljen i drugačiji omjer, naročito ako je to potreba i ako okolnosti zahtijevaju. Nema smetnje da se meso i ove vrste kurbana podijeli u cijelosti.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH