A+ A A-

Pretraga pitanja

Naknada za uginuli (unaprijed plaćeni) kurban

Pitanje:

Sedam osoba je kupilo kravu za kurbane i platilo je. Dogovorili su se s prodavcem da krava bude kod njega do Bajrama. Međutim, nakon nekog vremena, obavijestio ih je da je krava uginula i vratio im novac. Sad ove ljude interesira da li da kupe drugu kravu od tog novca ili da ga vrate prodavcu, jer je i on oštećen.

Odgovor:

Ukoliko su prilikom kupovine odabrali (odredili) životinju koju su namjeravali prinijeti kao kurbana, pa je baš ta životinja uginula, nemaju pravo na odštetu, tj. novac ne trebaju primati nazad od prodavca, zato što je životinja uginula prirodnom smrću na koju njen vlasnik nije mogao uticati. Ovaj propis se primjenjuje ako vlasnik stoke (prodavac) nije svojim postupkom prouzrokovao štetu/uginuće životinje, niti je znao da je ona bolesna, a nije ih o tome obavijestio.

Ako su kupci životinje koja je uginula, odnosno pojedinačno svaki od njih, imućne osobe (posjeduju zekatski nisab u iznosu od 10.800,00 KM), treba da kupe novog kurbana. Ako se radi o osobama slabijeg imovinskog stanja (ne posjeduju nisab), nije obavezno da to čine, na osnovu istihsana (jačeg razloga), budući da bi to predstavljalo dodatno opterećenje za siromašnu osobu. (Iako neki učenjaci zastupaju mišljenje da je u tom slučaju kurban postao obavezan i za siromašnu osobu, jer se namjenska kupovina bravčeta za kurbana običajno tretira zavjetom). U svakom slučaju, neće propasti nagrada za ranije uloženi novac u kupovinu uginule životinje, shodno hadisu u kojem se navodi „da se djela vrednuju prema namjerama “.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH