Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Da li je dozvoljeno puštanje glasnog učenja Kur'ana, dok se uporedo rade uobičajeni poslovi?

Pitanje:

Da li je dozvoljeno puštanje glasnog učenja Kur'ana u audio ili video formatu u kući cjelodnevno, dok se uporedo rade uobičajeni kućni poslovi? Ovo pitam zbog toga što postoje predaje da učenje određenih sura iz Kur'ana tjera šejtane iz kuće. S druge strane, postoji obaveza slušanja učenja Kur'an, tj. zabrana razgovora, priče i sl. dok se uči Kur'an.

Odgovor:

Postoje različita mišljenja među savremenim učenjacima o ovom pitanju.

Jedni smatraju da puštanje učenja Kur'ana u kući samo po sebi donosi bereket i dobro djelo, pa čak i bez praćenja i slušanja njegova učenja.

Drugi su mišljenja da se može smatrati jednom vrstom nepoštivanja prema Allahovoj, dž.š., knjizi, kada osoba ne sluša i ne prati učenje Kur'ana, pa smatraju da takvu praksu ne treba provoditi.

Preferiramo stav da prema Kur'anu treba uvijek pokazivati poštovanje i pažnju i da ne treba puštati učenje Kur'ana ako se rade poslovi koji odvlače pažnju. Nema smetnje da se pušta učenje Kur'ana uz istovremeno izvršavanje nekih poslova koji ne ometaju njegovo slušanje, kao što je vožnja automobila i sl. Također, nema smetnje da osoba sluša učenje Kur'ana, pa ga iz opravdanog razloga prestane slušati i pratiti, npr. ako bi zaspala i sl.

Najbolje je da vjernik sam uči Kur'an, bilo čitajući ili napamet. Za to će sigurno imati veliku nagradu kod Uzvišenog Stvoritelja.

(mr. Ilham Puce, član Komisije za odgovaranje na pitanja)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH