A+ A A-

Novi Pazar: Opšta gimnazija, Klinika sa porodilištem i Muzej pri Islamskoj zajednici

Na redovnoj sjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji održanoj 18.12.2010. god. usvojeni su izvještaji o ramazanskim aktivnostima, organizaciji hadža, organizaciji kurbanske akcije i akcije prikupljanja kurbanskih koža. Mešihat se zahvaljuje pripadnicima Islamske zajednice i imamima na sprovedenim ramazanskim i bajramskim akcijama, a posebno na izuzetnoj realizaciji akcije zekata i sadekatul-fitra sa rekordnim uvećanjem od 11,42%, kao i rekordnom broju prikupljenih kurbana sa uvećanjem od 21,50% u odnosu na prošlu godinu.

opsta-gimnazija-klinika-muzej-iz-novi-pazar-2010

Na sjednici je donijeta odluka o pripremama za osnivanje Opšte gimnazije i Klinike sa porodilištem pri Islamskoj zajednici, kao i odluka o osnivanju Muzeja Islamske zajednice.

Donijeta je odluka o raspisivanju konkursa za mjesto direktora Medrese „Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru, te odluka o raspisivanju konkursa za mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Novi Pazar.

Na mjesto vršioca dužnosti upravnika Mektebskih ustanova „Reuda" i „Wildan" imenovan je Asmir ef. Crnovršanin, profesor.

Članovi Mešihata jednoglasno su osudili nasilje čelnika Gradske uprave u Novom Pazaru prema novinarima TV Jedinstvo, kao i permanentne opstrukcije prava i aktivnosti Islamske zajednice od strane ove gradske uprave. Zanimljivo je da se gradske vlasti Rasima Ljajića u opstrukciji Islamske zajednice pred sudovima i administraciji koriste argumentom navodne dvojnosti u Islamskoj zajednici, što je u suprotnosti sa njihovom retorikom o jedinstvenoj Islamskoj zajednici, na čemu su dobili prošle lokalne i parlamentarne izbore.

Mešihat je jednoglasno donio odluku da se podnesu krivične prijave protiv odgovornih u Službi za katastar nepokretnosti zbog zloupotreba i falsifikata po pitanju imovinsko-pravnog statusa vakufske imovine.

Krivične prijave biće podnijete i protiv odgovornih u Zavodu za statistiku zbog zloupotreba i falsifikata po pitanju nosioca pravnog subjektiviteta Islamske zajednice.

(www.islamskazajednica.org)