A+ A A-

Reisu-l-ulema boravio u Srebrenici, Bugojnu i Jajcu

reisu-l-ulema-Ceric-01Nadomak brda Kak u prelijepoj ravnici smješteno je srebreničko se­lo Sućeska u kojem je tokom vike­nda zbog posjete reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, njegove supuge Azre hanume, te tuzlanskog muftije Huseina ef. Kavazovića vladala pose­bna atmosfera. Stanovnici kažu da takvu čast nisu osjetili od povratka na ova područja, jer su uglavnom prepušteni sami sebi.

Tihi postgenocid

Ponosni su na činjenicu da se njihova mještanka Sedina Hasa­nović u mjesecu ramazanu uspje­la u namjeri da reisu-l-ulema dođe u ovo podrinjsko mjesto i tako se pokazala sposobnijom od većine srebreničkih političara.

Naime, Sedina i njena majka Re­đija s posebnom ljubavlju priredile su iftar svojim gostima, kojem je pr­isustvovala i Meiisa Smajić. Sedina Hasanović, Meiisa Smajić i Dženeta Nalić 12. jula pretprošle godine u Sr­ebrenici su, okružene hordom čet­nika, na njihove provokacije uzvra­tile uzvicima: "Ovo je Bosna". Zato se protiv njih pred srebreničkim su­dom vodio i sudski proces koji je re­zultirao oslobađajućom presudom.

- Još je u meni duboko urezano ono osjećanje kad sam u novinama po­pročitao da su se tri djevojke Sedi­na, Dženeta i Melisa suprotstavile hordi četnika i podigle svoj glas - ka­zao je tokom iftara reis Cerić, ističući da Bošnjaci trenutno žive u tihom postgenocidu, jer se protiv njih vodi jedan strašan psihološki rat koji nije više biološki i "ne ubijaju nas puška­ma, tenkovima, već žele da nas ubi­ju u mozak i da nam ubiju ponos, slobodu, čast i dostojanstvo".

Reisu-l-ulema posebno je istakao vrijednosti i primjere bošnjačkih heroina i hrabrosti bošnjačke žene. Potcrtao je da je u Sućesku došao kao ponosni Bošnjak i muškarac, kao ne­ko ko se osjeća poniženim što nje­gove sestre pate, da im oda prizna­nje za njihova i njegova života.

Zaštita digniteta

- Želim kroz zaštitu vašeg digni­teta kod Allaha, dž.š, zaraditi da kćer­ke i unuke, a sve su moje kćerke i unuke koje pripadaju mom narodu, ne doživljavaju ove traume koje su doživjele Sedina, Meiisa i Dženeta - poručio je reis Cerić, koji je nakon iftara djevojkama uručio ramazanske hedije, a sa mještanima Sućeske u džamiji je klanjao i teravih-namaz.

Sedinina majka Ređija posebno je zahvalila reisu-l-ulemi na pomoći koju je pružio prilikom angažiranja advokata koji je na sudu branio njenu kćerku. Inače, Ređija je u julu 1995. godine izgubila muža, djevera i svekra, čije kosti još nisu ukopane u Memorijalnom kompleksu Potočari.

Žele da nam ubiju ponos

- Žele da nam ubiju ponos i da se osjećamo poniženima, jer to se posebno manifestira kroz po­nižavan je naših majki i sestara. U našoj tradiciji žena je svetinja ko­ja se ne smije dotaknuti, uprljati, vrijeđati i ukaljati. U drugim reli­gijama postoje druge svetinje gdje ne smiješ ući i gdje ne smiješ ni gledati. U tradiciji muslimana pokrivanje žene nije bez razloga. Žena je biće koje treba štititi, ne iz sažaljenja, nego iz poštovanja. Na taj kult poštovanja koje je naš narod gajio, sin prema majci, muž prema ženi, brat prema sestri, sa­da su oni udarili, u taj osjećaj, u ovom postgenocidnom periodu i to je za nas poniženje - kazao je reis Cerić.

Posjeta Bugojnu i Jajcu

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić jučer (29.08.2010. godine) popodne boravio je u posjeti Bugojnu, gdje je u džamiji u naselju Voznik klanjao ikindiju-namaz. Po­tom se u pratnji svojih domaćina, muftije travničkog Nusreta ef. Abdibegovića, glavnog imama i predsje­dnika Medžlisa IZ Bugojno, Vehida ef. Arnauta i Harisa Mujića, pješice uputio do kuće Edine Hindić, poli­cajke teško ranjene u terorističkom napadu na PU Bugojno 27. juna ove godine.

Nakon što mu je Edina izložila svoje trenutno zdravstveno stanje, koje je ocijenila zadovoljavajućim pr­ed skorašnji kontrolni pregled, reis Cerić je iskazao zadovoljstvo što je upoznao, kako je istakao, još jednu bošnjačku heroinu.

- Ovih dana sam upoznao četiri bošnjačke heroine - Esmu, koja se spustila na samo dno jame da bi našla ostatke Bošnjaka, potom Srebreničanke Melisu i Sedinu, koje su 12. jula 2008. odine kazale "Ovo je Bo­sna" ispred hordi četnika koji su s kokardama provocirali žrtve geno­cida u Srebrenici. Edina je jedna od tih heroina koje smo htjeli da posje­timo i tako poručimo svima onima koji nas uznemiravaju da smo mi na­rod koji ne samo da osuđuje nasilje nego koji će se boriti protiv nasilja nad nama samima, te protiv nasilja koje se čini drugima bez obzira na to koje su vjere ili nacije - kazao je reis Cerić.

Nakon Bugojna, vrhovni pogla­var IZBiH uputio se u Jajce, gdje je posjetio siromašnu porodicu u na­selju Dnoluka, a potom teravih-namaz klanjao u džamiji Esme Sultanije, gdje se i obratio vjernicima. Pojasnio je da su ovo posjete u sklo­pu opredjeljenja Rijaseta IZBiH da ovog ramazana odustanu od velikih iftara, jer u Bosni treba dnevno oko pet hiljada iftara za siromašne, te se obilaskom socijalno najugroženijih, kako je kazao reis Cerić, šalju poru­ke onima koji treba da se brinu o so­cijalnoj pravdi da se svi moramo udružiti da eliminiramo siromaštvo i bijedu u BiH.

(Dnevni avaz, 30.08.2010. godine)