A+ A A-

Predstavnici Ureda za bošnjačku dijasporu posjetili IZB u Francuskoj

Rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu Mr. Mirsad ef. Kalajdžić je u pratnji sekretara Ureda Mirnesa Lemeša, glavnog imama IZ-e Bošnjaka Francuske Isah ef. Dacića i predsjednika IZ-e Bošnjaka Francuske Mirsada Čolovića obišao 7 (sedam) naših džemata u kojima se susreo sa imamima, članovima džematskih odbora, te prisutnim džematlijama. Mirsad ef. je hatibio u džematu Lion, te održao predavanja u džematu Strazbur i Sošo.

U Strazburu je aktivno učestvovao na svečanoj manifestaciji ovog džemata, koja je upriličena u sportskoj dvorani, a povodom  kupovine prostorija ovoga džemata. Pored domaćina ovoj manifestaciji su prisustvovali i veliki broj džematlija drugih bošnjačkih džemata u Francuskoj, te delegacija iz IZ-e Sandžaka.

DSC00082

Delegacija je na čelu sa Mirsad ef., zijaretila i turski džemat „Sultan Ejjub" u Strazburu koji je na usluzi i od velike pomoći našem bošnjačkom džematu u ovom gradu.

U džematu Sošo je prisustvovao učenju tevhida za „Šehide Bosne", koji je organiziran na petnaestogodišnjicu zločina koji je od strane agresora počinjen u Srebrenici 1995.godine. U svom obraćanju Mirsad ef. je podsjetio džematlije na obaveze kojim su nas Šehidi Bosne zadužili. Da budemo jedinstveni, da volimo i čuvamo našu domovinu, da vodimo računa o svojoj Zajednici, svojim džematima i da ni u kom slučaju ne dozvolimo njihovo slabljenje ili podjele. Ništa na ovom dunjaluku nije vrijedno toga da se dva brata posvađaju.

Slika-0694

Islamska Zajednica Bošnjaka u Francuskoj je jedna od naših najmlađih Zajednica u dijaspori, ali je uprkos kratkom vremenskom periodu svoga postojanja postigla izvanredne rezultate. Do danas tri džemata su uspjela obezbijediti i vlastite prostore (Sošo, Pariz i Strazbur), dok su ostali u unajmljenim prostorima. Problemi sa kojima se susreću su nedostatak kadra te teškoće oko dobijanja odgovarajućih radnih dozvola za imame.

Na kraju svoje posjete Mirsad ef., je rekao da je zadovoljan i ohrabren sa onim što je vidio. Zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu, nesebičnom radu, te svemu onome što su do sada uradili za svoju Zajednicu, moleći Uzvišenog Allaha dž.š. da ih nagradi.

Mirsad ef. je sa sekretarom posjetio i džemat Antwerpen u Belgiji.