A+ A A-

Reformatorska tradicija razumijevanja islama u BiH

Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju reformatorskog razumijevanja islama, kazano je na okruglom stolu „Bošnjačko razumijevanje islama u XX stoljeću" na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, 26. aprila 2010. godine.  

Dr. Fikret Karčić u uvodnom referatu pod nazivom „Bošnjačko razumijevanje islama u XX stoljeću - društveni kontekst" iznio je presjek društvenih i političkih prilika u kojima se razvijala islamska misao među Bošnjacima u XX stoljeću. On je ukazao na posljedice civilizacijske i društvene smjene odlaskom Osmanske i dolaskom Austrougarske carevine i fragmentaciju dotada jedinstvenog geografskog prostora na kojem su živjeli Bošnjaci, života u Kraljevini SHS i socijalističkoj Jugoslaviji.  

okrugli-sto-fin-2010

Pored izazova pred kojima se našla ulema u XX stoljeću, poput odgovora na kulturološke izazove evropskih društava i vrijednosti, naučno-tehnološkog napretka i sekularizacije, Bošnjaci su se u XX stoljeću u dva navrata suočili s prijetnjom biološkog nestanka, tokom II svjetskog rata od strane četničkih jedinica i tokom agresije na BiH od 1992. do 1995. godine, kazao je, između ostalog, dr. Karčić. On je naglasio da je XX stoljeće pred muslimane donijelo brojne izazovi od kojih su mnogi i danas prisutni, kao što je razumijevanje islamske tradicije Bošnjaka, odnos prema političkim partijama koje imaju aspiracije prema bošnjačkim glasačima, savremeno islamsko obrazovanje, uključenost u društvene tokove i sl. 

Dr. Enes Karić prezentirao je rad o tradicijskim izvorima i odgovorima u kontekstu bošnjačkog razumijevanja islama u XX stoljeću. Časopisi i literatura s početka XX stoljeća svjedoče o naporima da se u promišljanju islama pristupi iz konteksta tadašnjih društvenih prilika, a ulema i muslimanski intelektualci sve češće su koristili termine „progres", „napredak", „razvoj", „budućnost", što ukazuje da su nastojali islam shvatiti i interpretirati u jednom dinamičkom okviru, kao vjeru napretka i progresa, naglasio je dr. Karić.

- Islamski reformizam i modernizam je u Bosni i Hercegovini postao tradicija i takva tradicija je i danas prisutna u našoj zemlji, zaključio je svoje izlaganje dr. Enes Karić.    

U nastavku okruglog stola Mustafa Spahić je govorio o odnosu prema prošlosti, dr. Fuad Sedić je analizirao stav bošnjačke uleme prema selefi-salihu, dr. Samir Beglerović je govorio o tesavufu u bošnjačkom razumijevanju islama u XX stoljeću, dr. Harun Hodžić o pitanju vjerskog zajedništva muslimana, mr. Behija Durmišević je izložila rad koji je portretirao status žene u bošnjačkim raspravama i debatama tokom XX stoljeća i dr. Dževad Hodžić je prezentirao referat o bošnjačkom razumijevanju islama u odnosu spram savremenih tokova znanosti. 

okrugli-sto-fin-2010-1

Okrugli sto je organiziran u povodu izlaska knjige „KA OBNOVI ISLAMSKE MISLI - bošnjačko razumijevanje islama u 20. stoljeću". Knjiga sadrži 45 tekstova različitih muslimanskih mislilaca, alima, teologa, znanstvenika i autora koji u značajnoj mjeri pokazuju najvažnije tematske, misaone metodičke i epistemološke preokupacije i pozicije unutar kojih se zbivalo konstituiranje naše moderne islamske samosvijesti.  

Moderator okruglog stola je bila mr. Zehra Alispahić, a organizatori Udruženje ilmijje IZ-e u BiH i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.